Ogen van collega's glimmen als Karpov in problemen komt

WIJK AAN ZEE, 27 JAN. Wereldkampioenen zijn zelden populair bij de andere schaakgrootmeesters en zeker niet als ze te lang regeren. Als Karpov in moeilijkheden is in het Hoogovenstoernooi gaan de oogjes van zijn collega's glimmen en als ze zelf klaar zijn met hun partij haasten ze zich heen en weer tussen de perskamer, waar ze alle mogelijke manieren waarop Karpov kan verliezen op een schaakbord onderzoeken, en de toernooizaal waar ze willen zijn om het moment mee te maken dat hij het opgeeft.

Karpov had al van Salov verloren, hij had verloren gestaan tegen Shirov en Anand en gisteren verloor hij in de negende ronde van Topalov. Misschien nog nooit, in elk geval niet sinds zijn kindertijd, heeft Karpov zo laag gestaan in een toernooi.

Topalov kon al omstreeks de vijftiende zet een koningsaanval opzetten die niet hard opschoot, maar ook niet definitief afgeweerd kon worden. Tegen half acht 's avonds, op de vijftigste zet, kon Topalov de matcombinatie uitvoeren. Toen hij later de partij aan de pers demonstreerde liet hij allerlei mooie en ingewikkelde varianten zien die Karpov na de partij had aangegeven. Het waren manieren waarop Topalov vlugger had kunnen winnen. Heel ongewoon voor Karpov om te strooien met varianten waarmee zijn tegenstander had kunnen winnen. Naast zijn vormcrisis lijkt nu ook de karakterslopende kwaal van de objectiviteit hem te pakken te hebben.

Voor de top van de ranglijst was Anand-Kramnik het belangrijkst. Het werd een korte maar spannende en inhoudsrijke remise. Leuk om ze samen na afloop te zien analyseren. Anand een rappe waterval, Kramnik bescheiden en aarzelend, tenminste wat zijn woorden betreft. In de kracht en rijkdom van hun zetten doen ze ook in de analyse niet voor elkaar onder.

Anand bleef zo een half punt voor op Kramnik en ook op Jan Timman, die met Gelfand remise speelde. Maar het is op die gedeelde tweede plaats een heel gedrang geworden, doordat Shirov en Polgar er ook bijgekomen zijn. Shirov won van Jeroen Piket die zich weer eens vrijwillig aan de Spaanse marteling onderwierp en nooit helemaal loskwam. Paul van der Sterren is ook iemand die zich graag de Spaanse duimschroeven laat aanzetten, maar deze keer koos hij tegen Judit Polgar de Russische verdediging en zo bewees hij dat je, als je maar slecht in vorm bent, met elke opening kunt verliezen. Polgar leek het niet moeilijk te hebben.

Geen mooie dag voor de Nederlanders. Nijboer speelde tegen Salov remise, maar Van Wely liet zich op grappige manier bedriegen door Adams.

Wit Van Wely-zwart Adams 28. Le1-f2? De7-e6 29. Db3-b4 Tc7-c4! 30. Db4-e1 Tc4-c3! 31. Txe5 dxe5 32. bxc3 De6-b3+ 33. Kb1-a1 Db3xa3+ 34. Ka1-b1 Da3-b3+ 35. Kb1-a1 Tc8xc3 36. Ld3-b1 Db3-a3+ 37. Lb1-a2 Tc3-c2 Wit gaf op.

    • Hans Ree