Nieuwe Kerk had recordjaar

AMSTERDAM, 27 JAN. De Nieuwe Kerk in Amsterdam is wat betreft bezoekersaantallen de derde belangrijkste tentoonstellingsruimte van het land, na het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dat bleek gisteren op de presentatie van het tentoonstellingsprogramma voor de komende jaren van de Nieuwe Kerk.

Het afgelopen jaar was met 530.000 bezoekers een recordjaar voor de Nieuwe Kerk, aldus directeur E. Veen. Tot en met het jaar tweeduizend heeft zijn stichting een aantal 'bijzondere exposities' in petto, zei hij. Dat begint op 7 juni dit jaar, na de tentoonstelling van de World Press Photo, met een expositie over de inhuldiging van koningin Wilhelmina, precies 100 jaar geleden, in dezelfde Nieuwe Kerk. De Gouden Koets, die Wilhelmina als geschenk van de Amsterdamse bevolking kreeg, zal in de Nieuwe Kerk tentoongesteld worden. Ook de koninklijke leunstoel die werd omgebouwd tot troon zal te zien zijn. De inhuldiging van Wilhelmina (Nederlandse vorsten worden niet gekroond) was een groots feest, en heel Amsterdam was versierd met decoraties ontworpen door belangrijke architecten als Berlage en Kuyper. De ontwerpen zijn er nog en de stichting Nieuwe Kerk wil het interieur van de kerk zoveel mogelijk terugbrengen in de feestelijke staat van 100 jaar geleden. Ook zal de met guirlandes versierde wandelgang van het paleis naar de kerk op de Dam nagebouwd worden.

Vanaf 19 augustus herbergt de Nieuwe Kerk een tentoonstelling van de 200-jarige Koninklijke Bibliotheek (KB) uit Den Haag, getiteld Het Wonderlijk Alfabet. De Nieuwe Kerk wordt veranderd in een reuzen-boekenkast, met 26 vakken. Per letter zullen daarin schatten uit de bibliotheek te zien zijn, zoals onder de W van Winnetou een selectie uit de collectie kinderboeken. De KB heeft een van de grootste collecties schaakboeken ter wereld, en die zijn in het kabinet met de letter S te bekijken. Computers met gedigitaliseerde opnames van onder andere middeleeuwse boeken, maken het mogelijk om te 'bladeren' in kostbare handschriften, aldus KB-directeur W. van Drimmelen. In november opent een grote expositie met Spaanse cultuurschatten, met onder meer werk van El Greco en Velasquez. In 1999 is er na een expositie over Mongolië in de winter een grote tentoonstelling over de Schatten van de Islam, waarvan de islamist en directeur van het St. Petersburgse museum de Hermitage de samensteller is. Bijzondere Perzische tapijten uit 1542, boekwerken en sieraden worden uit musea uit alle delen van de wereld hiervoor aangevraagd.