Koers Kempen omhoog door overname Oudhof

AMSTERDAM, 27 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg vanmorgen de koers van Kempen & Co door de overname van het effectenkantoor Oudhof met bijna vijf procent naar 87 gulden. De AEX-index, waar Kempen niet in meeweegt, kwam nauwelijks in beweging.

AMSTERDAM De beursgraadmeter van het Damrak noteerde vroeg in de middag 936,10 punten, slechts 1,36 punten lager dan de slotkoers van gisteren. Effectenbank Kempen & Co heeft direct munt geslagen uit de overname van Oudhof, de grootste onafhankelijke commissionair op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel Kempen schoot vanochtend omhoog tot maximaal 90,20 gulden, een winst van 7,20 gulden. Later op de ochtend liep de koerswinst terug tot het altijd nog aanzienlijke bedrag van 4 gulden.

De vooruitgang voor Kempen was een van de weinige uitschieters op het Damrak. De omzetten waren bijzonder laag. “Er zijn geen prikkels, geen nieuwsfeiten, geen veranderingen. Waarom zou je als belegger actie ondernemen?”, aldus een handelaar.

Tegenover een lichte winst van Wall Street, een iets hogere dollar (2,0170 gulden) en de 1,3 procent hogere koers van beurszwaargewicht Koninklijke Olie (103,80 gulden) stonden vanochtend op de beurs ook negatieve factoren.

Unilever daalde met 1,47 procent naar 120,70 gulden en Nedlloyd ging met een koersdaling van 1,66 procent naar 41,50 net als gisteren hard achteruit. Nedlloyd staat onder druk als gevolg van de malaise in Azië.

Ook ASM Lithography, datchipfabrikanten bedient, daalde vanochtend. De koers verloor 1,30 op 133,60 gulden.

Baan wist vanochtend niet te profiteren van mooie winstcijfers die de Duitse concurrent SAP publiceerde. De Nederlandse automatiseerder daalde drie dubbeltjes naar 73,70 gulden.

KPN leed een koersverlies van 0,70 op 88,90 gulden vermoedelijk als gevolg van de bekendmaking van het Amerikaanse AT&T dat het een daling van de inkomsten uit lange-afstandstelefonie verwacht.

Op de lokale markt daalde de prijs van het aandeel Cindu tot 180. Zelf tegen deze prijs waren op de beurs geen kopers te vinden. Cindu sloot gisteren nog op 196.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel van maandag afgesloten met een kleine winst. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 12,21 punten tot 7712,95. De herhaalde ontkenning van president Clinton in de seksaffaire deed de aandelenkoersen goed, maar in de loop van de dag verdween het grootste deel van die winst weer.

TOKIO In Tokio zakte de Nikkei-index met 91,71 punten tot 16.981,62. De opgaande lijn van de afgelopen handelsdagen kwam vandaag onder druk van winstnemingen tot staan.

In Zuid-Oost-Azië waren de effectenbeurzen van Kuala Lumpur, Seoul, Shanghai en Taipeh gesloten in verband met het Chinees Nieuwjaar.