Justitie

Ik ben noch een fan van mevrouw Sorgdrager noch een deskundige. Toch komt mij het artikel van T.J. Meeus 'Sorgdrager raapt eigen scherven' (24 januari) als uitermate unfair voor.

Mevrouw Sorgdrager trad aan in de nadagen van de IRT-affaire. Die was haar niet aan te rekenen, maar zij moest wel de boel opruimen. Velen in het land zijn nog steeds van mening dat er toen veel te weinig koppen zijn gerold.

Maar er is meer. Zouden de problemen op Justitie misschien te maken kunnen hebben met het feit dat er voor het eerst een vrouw staat aan het hoofd van het departement? Onwillekeurig gaan de gedachten dan terug naar Glastra van Loon, een briljante jonge jurist met nieuwe ideeën, die als staatssecretaris onder Van Agt vakkundig eruit werd gewerkt... Misschien herinneren we ons later de tijd van mevrouw Sorgdrager als de periode van de Grote Schoonmaak.