Jeltsin komt met plan '98

MOSKOU, 27 JAN. Zoals Rusland vorig jaar een actieplan met zeven prioriteiten aankondigde, heeft president Jeltsin gisteren een zogeheten twaalf-puntenplan voor 1998 afgekondigd. Hoewel de hervormingen van leger en economie nog steeds boven aan de agenda van het Kremlin staan, is het dit jaar aannemelijker dan ooit dat de maatregelen tot economische groei zullen leiden.

Nieuw is ook dat Jeltsin zijn ministersploeg direct zal aanspreken op het bereikte resultaat. “De verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Niemand kan zich meer achter iemand anders verschuilen”, zei de president tegen premier Viktor Tsjernomyrdin.

Tot de twaalf “belangrijkste zorgen van de regering” behoort het uitkeren van achterstallige lonen en pensioenen. De herziening van het belastingstelsel blijft de een na hoogste prioriteit genieten. Een ontwerp-belastingwet is in de herfst door de communistische oppositie in het parlement verworpen.

Maar daarvoor in de plaats wil de regering al voor 1 februari de fiscale regels vereenvoudigen in de hoop ondernemers aan te moedigen en de belastinginning doelmatiger te maken. Ook de geplande inkrimping van het leger van twee miljoen naar 1,2 miljoen leden krijgt blijvende aandacht.