Invoering clubcard loopt vertraging op

ZEIST, 27 JAN. De Persoonsgebonden Club Card (PCC) zal voorlopig niet in het betaalde voetbal worden ingevoerd. Wel worden de experimenten met deze veiligheidspas per 1 augustus uitgebreid. De clubs hebben dat gisteravond besloten tijdens een buitengewone algemene vergadering in Zeist. Behalve Feyenoord, ADO Den Haag en FC Den Bosch zullen vanaf augustus ook Ajax, PSV en NEC aan de proeven meedoen. Binnenkort worden nog drie clubs aan dit rijtje van zes toegevoegd. De resultaten worden in november geëvalueerd en aan de hand van die bevindingen zal het betaald voetbal besluiten de clubcard wel of niet in te voeren.

In afspraken met de overheid over de bestrijding van het voetbalvandalisme had de KNVB beloofd de persoonsgebonden clubcard per 1 augustus verplicht te stellen bij alle clubs in de eredivisie. Een jaar later zouden ook de clubs uit de eerste divisie moeten volgen. Een delegatie van de voetbalbond zal morgen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer uitleggen waarom dit niet haalbaar is. De clubs zien nog te veel problemen.

Staatssecretaris Terpstra (Sport) is ondanks de vertraging “vrij positief” over de uitkomst van het overleg tussen de voetbalclubs. Dat geldt vooral voor de uitbreiding van de proef tot negen clubs. “Dit is een belangrijke stap op weg naar de integrale invoering van de clubcard”, zei een woordvoerder van de staatssecretaris vandaag.

Een persoonsgebonden clubcard is een plastic pasje met een kleurenfoto van de bezitter. Alleen op vertoon van deze kaart, die niet mag worden uitgeleend, kan één toegangsbewijs worden gekocht voor voetbalwedstrijden. Bij de experimenten met de clubcard bleek de identiteitscontrole problematisch. Veel clubs hebben bovendien geklaagd dat de clubcard toeschouwers kost.