Het gaat niet om de seks maar om de integriteit

Is het privé-leven van president Clinton van belang voor zijn politieke functioneren, luidt de vraag in de rubriek Tegenspraak op de Internet-pagina van NRC Handelsblad. Hieronder een greep uit de binnengekomen reacties.

Hebben ze in Amerika nou helemaal niets beters te doen dan hun land, inclusief hun president, te presenteren in Henk van der Meyden-vorm? Of het allemaal al dan niet waar is, men beschikt binnen die fantasiewereld - wat de Verenigde Staten per saldo is - niet alleen over gebrek aan respect, maar ook over gebrek aan zelfrespect. Wie zijn zij eigenlijk dat ze zichzelf zo moeten verlagen om daarna een ander te verlagen?

Als het de ene president niet is, hebben ze wel een andere president. Ik word er zo langzamerhand een beetje moe van.

ANITA KROON

Het is niet zijn seksleven dat van belang is voor zijn politiek functioneren. Het manipuleren van zijn ondergeschikten en de juridische procedures geven de indruk, dat hij niet over de integriteit beschikt die, ons insziens, voor een goed politiek functioneren nodig is.

CORRY EN BERT DE KORT

Op zich gaat het in deze zaak niet zozeer om het vreemd gaan, alswel of iemand is aangezet tot het plegen van meineed met zijn medewerking of kennis. In de Verenigde Staten wordt dit beschouwd als de grootste presidentiële crisis sinds Watergate (New York Times). In mijn ogen zeer opmerkelijk als we de ernst van de feiten vergelijken met de Iran-Contra affaire.

PIETER VELTMAN(Pittsburgh)

Het publiek en de kranten roepen weer moord en brand. Unaniem scheeuwt men: 'Wat hij gedaan heeft, kan niet door de beugel! Schande'. Van de escapades van andere presidenten in de wereld lees je veel minder. Zo was Mitterrand absoluut geen heilige, maar die kreeg niet het hele volk over zich heen.

Typisch. Opvallend is dat de aandacht voor zijn seksleven veel groter dan die voor zijn beleid als president van het land. Dat tekent het niveau van het publiek en dat van de kranten. Lastige politieke kwesties zijn voor het gewone volk niet of nauwelijks te begrijpen. Dat is veel te moeilijk en saai. Maar een lekker meisje pakken in het Witte Huis, dat begrijpt een ieder. Vervolgens wordt zijn foute handelen in een breder kader geplaatst, namelijk het functioneren als president.

Als hij fout is geweest met een meisje zou hij ook fouten kunnen maken als president. Een groter voorbeeld van appels met peren vergelijken is niet denkbaar. Zolang hij zijn werk maar goed blijft doen, mag hij voor mijn part met iedereen naar bed gaan. Dat is veel beter dan een 'echt eerlijke' president waaruit niets komt.

R.A. VAN LOON

In een land waar media en perceptie zo'n grote rol spelen in het dagelijks leven, is een affaire als deze dodelijk voor de geloofwaardigheid van een president. Doordat alle aandacht van de pers, en in een land als de VS dus ook het publiek, uitgaat naar de seksuele escapades van een president, is de kans dat deze nog op een geloofwaardige wijze een goed beleid kan uitvoeren nihil.

JAN CHRISTIAANSE

Elk land krijgt de president waar het recht op heeft. Ik verbaas me echter meer over de impact van een en ander op bijvoorbeeld de dollarkoers en de aandelenbeurzen. Wat zouden de gevolgen zijn van Koks(vermeend!) promiscue gedrag op de gulden? En hoe zit dat later met de euro?

T.I. WERKMAN(Kauniainen, Finland)

Meer reacties kunnen verstuurd worden naar: tegenspraak@nrc.nl (www.nrc.nl)