Glerum uit Den Haag

DEN HAAG, 27 JAN. Het veilinghuis Glerum verhuist van Den Haag naar Amsterdam. Dat heeft directeur J.P. Glerum gisteren bevestigd. Het veilinghuis houdt wel een kantoor in Den Haag voor taxaties en cursussen, maar de veilingen zullen met ingang van september worden gehouden in Amsterdam, waar ook de internationale veilinghuizen Christie's en Sotheby's zijn gevestigd.

Het huidige onderkomen van Glerum, een rijksmonument aan het Westeinde waarin vroeger de Engelse ambassadeur zetelde, is vorige week verkocht aan de Haagse kunsthandelaar Max van Leeuwen, die toonzalen zal inrichten in de rijk gedecoreerde ruimten.

“We gaan terug naar het hart van de veilingmarkt”, zo verklaart Glerum zijn stap naar Amsterdam, dat volgens hem betere mogelijkheden biedt om meer - internationale - klanten te trekken. “Wij zijn het derde kunst- en antiekveilinghuis in Nederland. Maar een buitenlander die voor Christie's en Sotheby's naar Amsterdam reist, gaat niet nog eens naar Den Haag om ook Glerum mee te pikken.”

Andere redenen om te verhuizen zijn de volgens Glerum steeds slechtere bereikbaarheid van de Haagse binnenstad en de ingewikkelde architectuur van het pand aan het Westeinde - een doolhof van smalle trappen en gangen waar duizenden voorwerpen op en af moeten worden gedragen. “Het is het mooiste veilinghuis van de wereld, maar logistiek is het een ramp”. Glerum wil pas in april bekend maken waar het nieuwe veilinghuis komt, maar dat zal 'een goed bereikbare locatie aan de rand van de stad, binnen de ringweg' worden.