EU wil missie van VN naar Algerije

BRUSSEL, 27 JAN. De Europese Unie dringt er bij de Algerijnse regering op aan vertegenwoordigers van de Verenigde Naties toe te laten. In een gezamenlijke verklaring over Algerije vragen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken meer openheid over de moordpartijen in het land.

De ministers “betreuren” dat aangeboden humanitaire hulp is afgewezen en dat de Algerijnse regering toegang weigert aan internationale organisaties en media.

De landen van de Europese Unie zijn tevreden over hun dialoog met de Algerijnse regering, waarbij het bezoek vorige week van een EU-missie aan Algerije wordt gezien als “een belangrijke stap voorwaarts”. Maar ze erkennen ook de grenzen van hun invloed. “Onze bereidheid om te helpen moet worden afgemeten aan de bereidheid van de Algerijnse regering om die hulp te aanvaarden”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Cook, momenteel voorzitter van de EU. “De resultaten zijn niet spectaculair”, erkende de Franse minister Moscovici (Europese Zaken). “Maar we moeten ons niet laten ontmoedigen. De EU-missie is het eerste Europese initiatief dat door Algerije is aanvaard.”

“De deur naar Algerije is geopend en we zijn een paar stappen verder gekomen”, meende de Duitse minister Kinkel, die als eerste opriep tot een EU-missie naar Algerije. “De EU kan niet enkel toekijken. Maar we kunnen alleen helpen als de regering dat wil.” Op de vraag of de Algerijnse overheid betrokken is bij de moordpartijen, antwoordde Kinkel dat daarover bij “bevriende geheime diensten” niets bekend is.

Niet bekend