Eigenzinnig concern

ROTTERDAM, 27 JAN. Het Amerikaanse Digital is lange tijd na IBM de grootste computerproducent van de wereld geweest. Toch is het concern van president Robert Palmer relatief onbekend bij het grote publiek. Als het in het nieuws kwam, dan was dat de laatste jaren negatief. In nauwelijks negen jaar daalde het aantal medewerkers van 125.000 tot 54.400 mensen.

Ondanks die reductie bleef de omzet op peil: net als in 1989 kwam die uit op ruim 13 miljard dollar. Het afgelopen jaar behaalde Digital daarbij een nettowinst van 141 miljoen dollar.

Toch bleven analisten zich zorgen maken over de toekomst van Digital. “Alle vragen over onze gezondheid op de langere termijn zullen nu verdwijnen”, sprak Palmer gisteren. De zorgen spitsten zich toe op de eigenzinnige koers van het computerconcern. Digital heeft geregeld voor een eigen technologische strategie gekozen en schikte zich nog maar onlangs aan het dictaat van Microsoft, het besturingssysteem Windows.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Digital voor de foute aanpak kiest: in het begin van de jaren negentig was het concern ervan overtuigd dat de pc nooit meer zou worden dan een spelletjescomputer.

In 1991 nam Digital de computeractiviteiten van Philips over. Mede daardoor is het concern met ruim tweeduizend mensen relatief royaal vertegenwoordigd in Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Utrecht.