Cuba: wíj zijn veel beter

De individuele vrijheid op Cuba en de Amerikaanse handelsblokkade. Dit waren de twee grote thema's van het pausbezoek aan Cuba. Johannes Paulus II riep zowel Castro als de Amerikanen op hun rigide posities op te geven. De twee kemphanen moeten komen tot “dialoog en verzoening”. Zondagavond vertrok de paus uit Havana. Castro heeft zijn groene legeruniform weer aangetrokken, de Amerikanen gaan op in hun jongste seksschandaal. Wat zijn de offiële reacties op het bezoek?

HAVANA, 27 JAN. Officieel commentaar van een woordvoerder van de Cubaanse regering op het pausbezoek is niet te krijgen. Twee keer raakt de aanvraag kwijt op de slordige briefjes van de dames van de persafdeling. “U moet begrijpen dat het heel druk is, en we op deze korte termijn weinig meer kunnen doen”, is het antwoord op de laatste poging.

Dan maar de krant uitgeplozen. Op de voorpagina van Trabajadores, het offiële orgaan van de Cubaanse vakbonden, geen woord over de oproep van de paus, zondag op het Plein van de Revolutie in Havana, voor meer vrijheid van meningsuiting en het opgeven van het marxisme op de drempel van het derde millennium. Wel wordt met grote letters herhaald hoe de paus opnieuw de Amerikaanse blokkade veroordeelde als “onrechtvaardig en ethisch onacceptabel”.

Daarnaast wat wordt beschouwd als de belangrijkste boodschap van Fidel Castro aan de paus: “Cuba kent geen angst, minacht de leugen, verdedigt standvastig zijn principes en heeft niets te verbergen voor de wereld.”

Naast het nieuws over de paus - “we hebben een voorbeeld aan de wereld gesteld” - gaat het in de Cubaanse pers al twee weken lang over de verkiezingen van afgelopen 10 januari. Castro krijgt er maar geen genoeg van te onderstrepen hoe “massaal en unaniem” deze verkiezingen waren. “We hebben de wereld geleerd wat echte democratie is.” En: “Wat wij doen is eindeloos veel beter dan wat er in welk ander land ter wereld ook gebeurt.”

De “kolossale overwinning” waar Castro niet over uitgepraat raakt, bestond uit het feit dat 94,39 procent van de kiezers zijn stem had uitgebracht op de eenheidslijst van de communistische partij. “Een van de grootste politieke triomfen die de Revolutie ooit heeft gekend”, noemt Castro de verkiezing, waar geen enkele andere politieke partij was toegelaten dan de communistische. Een “politiek wonder” en het “bewijs” dat de bevolking meer dan ooit het Cubaanse politieke systeem steunt. “En dat terwijl ze dachten dat het Cubaanse volk op de knieën lag, en ze in Miami hun koffers al aan het pakken waren om terug te keren.”

Deze overwinning, samen met het geslaagde pausbezoek, maken Cuba in Castro's ogen tot de morele held van de wereld. “Een nieuwe David, duizendmaal kleiner, die met dezelfde slinger als uit de tijd van de bijbel strijdt om te overleven”, hield Castro de paus bij zijn afscheid voor.

De Amerikaanse Goliath is niet alleen “onrechtvaardig” en “wreed”. Amerika is een gigant uit het nuclaire tijdperk die zijn tijd heeft overleefd. Als het verhaal van David en Goliath niet al geschreven was, zou men het nu kunnen schrijven. De “monsterlijke misdaad” die de VS begaan om Cuba economisch te blokkeren is “onvergeeflijk en onuitwisbaar”.

En om aan te tonen dat het communisme op Cuba nog springlevend is, heeft de Communistische Jeugdbond haar 500.000 leden verzocht morgen massaal mee te doen aan de traditionele fakkeloptocht ter nagedachtenis van de Cubaanse patriot en schrijver José Marti (1853-1895) in Havana. Dezelfde jongeren die van overheidswege de afgelopen week de openbare missen van de paus moesten bezoeken.