Compaq vindt zichzelf nu compleet

President Eckhard Pfeiffer van Compaq noemt de specialisten van Digital de belangrijkste aanwinst bij de gisteren bekendgemaakte overname.

ROTTERDAM, 27 JAN. We zijn compleet. Dat was de conclusie die de Duitse topman E. Pfeiffer van Compaq ruim zes maanden geleden leek te trekken na de overname van branchegenoot Tandem. Compaq immers had alle denkbare computers in het assortiment. Zelf was het bedrijf al enige tijd sterk of zelfs dominant in de categorieën zakcomputers, draagbare computers, bureaucomputers (pc's) en de krachtige computers zoals werkstations en servers. Met de zware en betrouwbare kasten van Tandem (onder de vertrouwenwekkende merknaam Himalaya) was het hele spectrum afgedekt.

Gisteren bleek de honger van Compaq echter niet gestild. Voor de overname van Digital “was de tijd gekomen”, aldus Compaqs financieel directeur E. Mason gisteren. “Digital had operationeel een uitstekend kwartaal achter de rug.”

Digital, opgericht in 1957, kende zijn hoogtijdagen eind jaren tachtig. Met kleinere computers ter vervanging van mainframes (zware centrale computers) groeide het concern uit tot een belangrijke speler in de branche. Door het vasthouden aan een eigen processor en door het laat onderkennen van de 'pc-revolutie' raakte Digital in de problemen. Talloze bezuinigingen en ontslagrondes waren het gevolg. De moeilijkheden van Digital zijn deels het succes van Compaq. Zes jaar geleden introduceerde Compaq personal computers die als zelfstandige computer in een netwerk konden functioneren. De pc's waren voorzien van Intel microprocessors, alle rekenkracht van de computers was samengebald op een chip.

Destijds geloofden weinigen dat pc's geschikt zouden kunnen zijn voor zware toepassingen. Daarvoor hadden de processors van Intel te weinig rekenkracht, zo werd verondersteld. Maar de snelle vooruitgang in rekenkracht van computers heeft het werkgebied waarvoor de pc niet geschikt is steeds verder verkleind. Speciaal ontwikkelde processors zoals die van Digital bleken steeds makkelijker vervangbaar.

Compaq profiteerde voorts van het feit dat haar ambities in het verlengde lagen van Microsoft, 's werelds toonaangevend softwarebedrijf. Topman B. Gates wilde met zijn besturingssysteem Windows, dominant op het bureau, ook de zakelijke markt binnendringen. Dat gebeurde de laatste jaren met het besturingssysteem Windows NT, uiterst geschikt voor krachtige pc's in een netwerk, zoals die door Compaq werden gemaakt.

Speciale centrale computers zoals die van Digital zijn nog steeds een belangrijke factor in de computerbranche. Maar er waren in het afgelopen jaar aanwijzingen dat Digital het hoofd in de schoot zou gaan leggen. Na een conflict over patenten met Intel besloot het concern de fabricage (niet de ontwikkeling) van haar zogenoemde Alpha-processors (de kern van Digitals centrale computers) te verkopen. Pfeiffer stelde gisteren dat Compaq de processor wil laten voortbestaan: “We hebben er vertrouwen in de Alpha-chip te ondersteunen”, zei hij. “Nu en in de toekomst.” Eerder had hij al opgemerkt dat een aantal Digital-producten tot de “ontbrekende onderdelen” van Compaqs lijn producten behoorden, waarmee hij op de centrale computers moet hebben gedoeld.

Toch lijkt de hegemonie van het duo Microsoft-Intel moeilijk te stoppen. Kort voor de overname kondigde Digitals topman Robert Palmer aan dat hij van plan was zijn centrale computers geheel geschikt te maken voor het besturingssysteem Windows NT van Microsoft. Ook steunt Digital een nieuwe chip van Intel.

Waarom koopt Compaq een concurrent die nog wel kansen had, maar ook regelmatig in de touwen hing? Topman Pfeiffer maakte gisteren duidelijk wat Digital Compaq te bieden heeft. “Het allerbelangrijkste is: Digital brengt ons een werknemersbestand van wereldklasse”, zei hij. Pfeiffer somde op hoeveel duizenden goed getrainde specialisten Compaq met de overname van Digital binnenhaalt. Daar komen twee sterke takken bij voor adviseurs en dienstverlening. Ook bij de overname van Tandem speelde de werving van dienstverlenend personeel een belangrijke rol. Dienstverlenende experts zijn onmisbaar voor een bedrijf als Compaq dat een betrouwbare partner wil zijn voor zakelijke klanten.