Clinton: geen seksuele relatie, geen meineed

WASHINGTON, 27 JAN. President Clinton heeft gisteren met kracht ontkend dat hij een seksuele verhouding heeft gehad met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky of dat hij haar heeft aangespoord daarover onder ede te liegen. Lewinsky deed onafhankelijke aanklager Kenneth Starr gisteren het aanbod om volledige opening van zaken te geven, in ruil voor vrijstelling van rechtsvervolging.

Na een weekeinde waarin de politieke vrienden van de president steeds ongeruster werden over zijn gebrekkige verweer, weersprak Clinton de beschuldigingen gisteren voor het eerst in klare taal en met nauwelijks ingehouden woede. “Ik wil het Amerikaanse volk iets zeggen. En ik wil dat jullie naar me luisteren”, zei hij met opgeheven wijsvinger, terwijl hij recht in de camera's keek. “Ik heb geen seksuele verhouding gehad met die vrouw, met mevrouw Lewinksy. Ik heb nooit iemand aangespoord om te liegen. Niet één keer. Nooit. De aantijgingen zijn onwaar.” Clinton deed zijn uitspraak in het Witte Huis bij een bijeenkomst over kinderopvang, geflankeerd door zijn vrouw Hillary en vice-president Gore. Hij beantwoordde geen vragen van de pers. Vanavond houdt Clinton de State of the Union, zijn jaarlijkse rede tot het Congres.

Clintons woordvoerder Mike McCurry verzekerde gisteren dat een mogelijke Amerikaanse militaire actie tegen Irak niets te maken heeft met het schandaal. Suggesties dat Clinton met een militaire aanval de aandacht van zijn binnenlandse probleem zou willen afleiden, wees hij van de hand. Dat een recente bioscoopfilm, Wag the dog, nu juist gaat over een president die de aandacht van een seksschandaal afleidt met een gefingeerde oorlog tegen Albanië, noemde hij “niet erg gelukkig.”

The Dallas Morning News heeft een verhaal ingetrokken dat gisteren op haar website op Internet verscheen. De krant beweerde dat een agent van de geheime dienst bereid zou zijn te getuigen van een seksuele ontmoeting tussen Clinton en Lewinsky. Hun bron in Washington zei later dat zijn informatie niet klopte, erkende de krant. De New York Times bericht vandaag dat Clinton Lewinsky vorige maand privé op het Witte Huis heeft ontvangen, twee weken nadat bekend werd dat zij moest getuigen in de Paula Jones-zaak.

In Little Rock hebben de advocaten van Clinton rechter Susan Webber Wright gevraagd het proces van Paula Jones tegen de president, dat op 27 mei zou beginnen, te vervroegen. Het schandaal rond de stagiaire zou een snelle behandeling van de zaak-Jones wenselijk maken. Het proces leidt Clinton teveel af van zijn werk als leider van het land, aldus de advocaten.