Chill Out Zone voor afterparty's

Moe van het dansen, aangeschoten, diverse chemicaliën in het lichaam die hun oppeppend werk nog een beetje aan het doen zijn: in ruwweg die staat komen velen vrijdags- en zaterdagsnachts thuis van een bezoek aan een dance-party of -club. Voor hen is MTV's programma Chill Out Zone bedoeld, dat vrijdagnacht van twee tot vier (toepasselijk na The Party Zone geprogrammeerd) en zaterdagnacht van drie tot vijf wordt uitgezonden.

Er worden clips in getoond die wonderwel passen bij de postparty-gemoedstoestand, clips die meestal kunstzinniger en/of vreemder zijn dan wat overdag bij MTV of The Music Factory te zien is.

Een typische Chill Out-clip is 'My Resting Place' van Karma, die afgelopen zaterdagnacht te zien was: een dromerige dance-plaat met een ontspannen ritme, met golvende beelden van water, een mooie lucht, vogels en bossen, overvloeiend in ontluikende bloemen. Veel blauw, veel groen, bedwelmend. Ook de prachtige clip bij de vorige single van Björk, 'Jóga', past goed in het programma: mooi gefilmde bergen en meren, een schitterend uitgestrekt landschap dat uiteensplijt in twee stukken en daarna weer samenkomt. Björk staat zelf te chillen op een berg, starend naar de overweldigende natuur. Spaced out als de partygangers die thuis bijkomen van het uitgaan.

Het programma is ook voor niet-uitgaanstypes interessant om op te nemen en de volgende dag te kijken, omdat in de clips die te zien zijn meer geëxperimenteerd wordt met vorm, kleuren en inhoud dan in reguliere clips. De nummers zijn meestal instrumentaal: er hoeft dus geen zanger(es) in beeld te worden gebracht en geen onderwerp te worden uitgebeeld. Dat geeft de regisseurs ruimte voor abstracte filmpjes die associatief beelden aan elkaar rijgen.

Sommige zijn wel heel concreet, maar weird, zoals het opvallende 'I Spy' van het Belgische Cinérex - een project waar dEUS-zanger Tom Barman bij betrokken is. De clip, een amusant absurd filmpje, werd geregisseerd door Cinérex en Pieter van Hees. Een man met een koffertje in een modern gebouw opent met een pasje de liftdeuren van een kleine ruimte die geen lift maar een toilet blijkt te zijn. Een klok boven de deuren toont de cijfers '4.00.00', die beginnen af te tellen vanaf het moment dat de deuren opengaan. De man doet zijn broek naar beneden en gaat op de pot zitten. Dan maakt hij de kille metalen ruimte gezellig: hij hangt posters op de deuren en de muur en schenkt zich iets te drinken in uit een thermoskan. In een andere ruimte in het gevangenis-achtige gebouw houdt iemand van de security, een strenge vrouw in uniform, hem op een monitor in de gaten.

Als het ritme van het liedje swingender wordt, neemt de clip een onverwachte wending die komisch werkt: de kalme, ietwat sullig overkomende man begint heftig mee te bewegen, een koptelefoon op zijn hoofd, nog steeds zittend op de pot. Met de draaiknop aan de muur laat hij het licht in de WC aan en uit gaan, als de lichten in een disco. Vlak voor de teller op nul komt, pakt hij alles weer in in zijn koffertje. Aan het eind van de clip blijkt hij net te laat te zijn: de bewaakster drukt onverbiddelijk op de knop 'PURIFY', de man raakt in paniek, water bruist omhoog in de kleine ruimte. Even later openen de deuren en spoelt alleen zijn koffertje naar buiten. Cinérex op Internet: www.amphion.net/cinerex/