Brandweerlieden slachtoffer; Drie doden bij brand centrum Harderwijk

HARDERWIJK, 27 JAN. Bij een uitslaande brand afgelopen nacht in een monumentaal pand in het oude centrum van Harderwijk zijn drie mensen om het leven gekomen, onder wie twee leden van de vrijwillige brandweer. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen.

Het pand, waar twaalf kamerbewoners woonden, is volledig uitgebrand. De brandweer van Harderwijk rukte vanmorgen even na half drie met groot materieel uit naar het pand aan de Smeepoortstraat. De brandweer kreeg hulp van de korpsen in Ermelo en Nunspeet. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de brandweer twee minuten na de melding ter plekke. Over de oorzaak van de brand was vanmorgen nog niets bekend.

Eén van de bewoners, een jongeman wiens identiteit nog niet bekend is gemaakt, kon niet op tijd het pand verlaten en overleed. Zijn lichaam is inmiddels geborgen. Aanvankelijk werd ook gevreesd voor het leven van een bewoonster, maar die bleek de nacht elders te hebben doorgebracht. Toen de brand uitbrak, waren er elf bewoners in het huis aanwezig.

Twee brandweerlieden die op zoek waren naar vermisten werden verrast door een zogenoemde flash over, een spontane brand die ontstaat door overmatige hitte. De laatste woorden van de brandweermannen waren via communicatie-apparatuur “wij zijn ingesloten”, aldus de gemeentewoordvoerder. Een derde brandweerman kon nog net op tijd ontkomen. De lichamen van de twee brandweerlieden werden aan het begin van de middag geborgen in het puin van het historische pand, dat voor een deel is ingestort. Het pand was een paar jaar geleden gerenoveerd. Doordat in het huis veel hout aanwezig was sloeg de brand snel om zich heen. Omdat het collega's betrof zochten niet de vrijwillige brandweerlieden van het korps Harderwijk, maar die van de korpsen Nunspeet, Putten en Ermelo naar de stoffelijke overschotten van de twee brandweerlieden uit Harderwijk.

Burgemeester J.G. de Groot van Harderwijk heeft gezegd dat hij “diep geschokt” is door de ramp. Hij noemde het 'wrang' dat juist volgende week feestelijkheden op het programma stonden voor het honderdjarig bestaan van de vrijwillige Harderwijkse brandweer. Daaronder was de expositie 'Nooit uitgeblust'. De feestelijkheden zijn nu afgelast. De gemeente organiseert een herdenking.

Er is een onderzoek naar de brand ingesteld en naar de brandveiligheid van het pand.

Volgens cijfers van het CBS zijn in de periode 1990-1996 in totaal elf brandweerlieden omgekomen tijdens branden of oefeningen. In diezelfde periode raakten 465 brandweerlieden gewond.