Bank Kempen & Co koopt Oudhof

ROTTERDAM, 27 JAN. De Amsterdamse zakenbank Kempen & Co koopt voor ruim 50 miljoen gulden het effectenkantoor Oudhof, eveneens in Amsterdam. Door deze overname wordt Kempen & Co volgens directievoorzitter J. Krant met een marktaandeel van meer dan vijf procent de vierde partij in de aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs achter ABN Amro, ING en Rabobank.

“Wij willen een onafhankelijk blok vormen tegenover de grote banken”, aldus Krant vanochtend. Oudhof is in de effectenhandel actief in dezelfde categorie klanten als Kempen (professionele en particuliere beleggers), en doet tevens, meer dan Kempen, zaken met andere grote financiële bemiddelaars. Kempen is daarnaast actief in vermogensbeheer en in financieel advies aan bedrijven (corporate finance).

Krant verwacht dat de winst per aandeel van Kempen & Co door de overname dit jaar een “duidelijk positief effect” zal hebben. De koers van de aandelen Kempen steeg vanochtend na het nieuws met 5 procent (4,40 gulden) naar 87,40 gulden. Bij Kempen werken ongeveer 180 mensen, inclusief vijf mensen in een nieuw geopende vestiging in Antwerpen. Oudhof heeft 22 medewerkers. Oudhof kwam in 1987 voor 40 procent in handen van de zakenbank dochter van de toenmalige NMB Bank. De effectenrekeningen van vijf NMB-managers bij Oudhof waren in 1992 inzet van een diepgravend onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling. Dat onderzoek leverde geen strafbare feiten op. Drie jaar geleden kocht de directie van Oudhof het aandelenpaket van (inmiddels) ING weer terug. De afgelopen jaren heeft het effectenkantoor een omslag gemaakt in zijn activiteiten van handel in obligaties naar aandelen. Hoeveel geld Oudhof vorig jaar heeft verdiend, wil Krant in dit stadium niet zeggen. Voor de financiering van de overname geeft Kempen 1 miljoen nieuwe eigen aandelen (9,8 procent van het uitstaande kapitaal) uit, die voor het grootste deel worden geplaatst bij de huidige aandeelhouders van Oudhof. Deze aandeelhouders zijn de drie directeuren M. van Vuurde, M. Groot en P. Abraham die samen zo'n 90 procent bezitten, alsmede een aantal medewerkers met samen 10 procent. Hoeveel zij precies betaald krijgen wil Krant niet zeggen. Van Vuurde (60) zal na de verkoop terugtreden, de andere directeuren gaan verder bij Kempen.

De overige aandelen die Kempen uitgeeft komen in handen van de huidige grote beleggers van Kempen die daarmee hun aandelenbelang op minimaal vijf procent kunnen handhaven. Deze vijf procent grens is fiscaal van belang doordat dividenden dan belastingvrij geïncasseerd kunnen worden.

Kempen verwacht dat de transactie, waarmee de Nederlandsche Bank nog akkoord moet gaan, in de loop van het eerste kwartaal zal worden afgerond.