Arrestaties op Financiën; 'Japanse minister weg na schandaal'

TOKIO, 27 JAN. De Japanse minister van Financiën, Hiroshi Mitsuzuka, zal naar verwachting op korte termijn aftreden in verband met een corruptieschandaal op zijn departement. Dit heeft de Japanse publieke omroep NHK vandaag gemeld.

Gisterenavond werden twee ambtenaren van Financiën gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen van vier grote banken. Oppositiepartijen eisten daarop het aftreden van minister Mitsuzuka. Die zou later vandaag een persconferentie geven en naar verwachting morgen zijn ontslag indienen.

Na de arrestatie gisteravond is justitie vandaag begonnen met huiszoekingen bij de betrokken banken zelf. Dit betreft de Dai-ichi Kangyo Bank, Asahi Bank, Sanwa Bank en de inmiddels failliete Hokkaido Takushoku Bank. Gisteren had het openbaar ministerie van Tokio al uitgebreid huiszoeking verricht bij het ministerie zelf.

De gearresteerde ambtenaren zijn Koichi Miyagawa (52) en Toshimi Taniuchi (48), beiden werkzaam op de afdeling voor toezicht op financiële instellingen van het ministerie van Financiën. De twee zouden zich uitgebreid hebben laten fêteren door bankfuncionarissen in ruil voor vertrouwelijke informatie over onderzoeken naar de banken. Volgens Japanse media hebben beiden de beschuldigingen in grote lijnen erkend.

Een reeks schandalen bij Japanse banken en effectenhuizen heeft de laatste jaren laten zien dat het toezicht van het ministerie faalt. De gearresteerde Miyagawa kreeg afgelopen zomer al een interne reprimande omdat hij zich in 1994 uitgebreid had laten fêteren door de Dai-ichi Kangyo Bank (DKB), terwijl onderzoek van het ministerie nièt naar boven had gebracht dat die bank destijds illegale betalingen verrichte aan afpersers.

Die illegale transacties van de DKB kwamen vorig jaar pas boven water dankzij onderzoek van het openbaar ministerie. Het OM opende vervolgens de jacht op het ministerie van Financiën, waarvan het toezicht blijkbaar tekort had geschoten. Dit heeft nu geleid tot de arrestaties van Miyagawa en Taniuchi. Miyagawa heeft volgens het openbaar ministerie een korting van 67.000 gulden gekregen bij de aanschaf van een appartement en invitaties aanvaard ter waarde van 40.000 gulden. Bij Taniuchi zou het bedrag oplopen tot 34.000 gulden.

De banken ontvingen in ruil voor het verwennen van de ambtenaren informatie over tijdstip en plaats van 'onverwachte' inspecties van de boeken van de banken. De banken hadden zodoende tijd de ontdekking tegen te gaan van onwelgevallige feiten, zoals illegale betalingen aan afpersers. Ook ontving de Sanwa Bank van Taniuchi vertrouwelijke informatie over andere banken. Alleen in 1948 is ooit een ambtenaar van het ministerie gearresteerd en de huidige ontwikkelingen zijn dan ook een absolute blamage voor het prestigieuze ministerie.