Zapman

Wat met varkens wordt uitgehaald voor ze op ons bord liggen, is des duivels.

Mocht dit dierenleed je ter harte gaan, doe jezelf dan een lol en weiger nooit een karbonaadje met de woorden dat je tegen de bio-industrie bent. Je gezelschap zal op het voorhoofd wijzen. En van de voorhoofden zullen de wijsvingers onder tafel zakken, waar je schoenen zijn, en wee je gebeente als die van leer blijken.

Zeg dat je geen vlees lust, zeg dat je er uitslag van krijgt, zeg desnoods dat je ervan over je nek gaat. Handenwrijvend zal een tafelgenoot het stuk vlees van je bord plukken en op het zijne schuiven. Hele volksstammen zijn om principes uitgeroeid. Laat daarom nooit merken dat je ergens tegen of ergens voor bent. Blijf bij je gevoel. Wie iets niet lust, ergens niet van houdt, wie bang is voor het een of ander, laten ze met rust. Ze roepen een keer mietje, en als het tegenzit nóg een keer, maar daarmee is de kous af. Dennis Bergkamp durft niet te vliegen. Daar is heel wat ophef over geweest. Naar hem is meer dan twee keer mietje geroepen. Maar de poppen waren pas aan het dansen gegaan als hij gezegd had dat het uit principe was dat hij niet wilde vliegen.

Marcel Wouda zat gisteren bij Studio Sport aan, net terug van de wereldkampioenschappen zwemmen in Australië. Daar zit tweehonderdtwee centimeter jetlag, opende Mart Smeets het gesprek. Vijfentwintig uur had het gespierde lijf van de gouden medaillist in een vliegtuigstoel klemgezeten. Wereldkampioenschappen, waar slaat het allemaal op? Uit de kluiten gewassen uitverkorenen van volkeren die om de haverklap in vliegtuigen stappen om uit te maken welke nationaliteit ergens de beste in is. En wij maar braaf voor de buis hangen. Terwijl we in het duister tasten omtrent de identiteit van de columnist die het afgelopen jaar het vaakst ergens tegen is geweest. Het zijn niet mijn hersenen, het is mijn hart dat me dit ingeeft. Wie was de snelste typiste van Nederland, is dat al boven tafel?

Dat modieuze gerag over de aardbol. Wat denken ze aan de andere kant van de wereld te halen? De essentie ligt voor de deur. In de huiskamers, op de straten, in de stallen. Wie is de snelste fietskoerier van Amsterdam? Welke Nederlandse beer heeft de meeste zeugen gedekt? Dat is de kant die de medailles op moeten.

    • Hans Aarsman