VVD viert uitbundig haar tiende lustrum

De VVD vierde zaterdag het 50-jarig bestaan. Op een studieuze middag volgde een uitbundig feest. Kamerleden en andere prominenten toonden daar hun (cabaret)-kunsten.

DEN HAAG, 26 JAN. De VVD is verlost van het imago van “slecht-weer-partij” en staat er beter voor “dan ooit tevoren”.

De kiezers hebben door dat economische vooruitgang en liberaal beleid goed samengaan en de partij staat “aan de vooravond van een historische verkiezingsoverwinning”.

Dit zei VVD-leider Frits Bolkestein zaterdagavond in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, waar de partij een feest gaf ter gelegenheid van haar tiende lustrum. De andere partijen hebben volgens de VVD-voorman te lijden onder een steeds verder gaande krimp, “die doet denken aan de film 'The incredible shrinking man' ” of kunnen zich alleen handhaven door “de basisbeginselen over boord te zetten”. Bolkestein doelde respectievelijk op CDA en PvdA.

's Middags hield de partij in de Beurs van Berlage een symposium over verantwoordelijkheid, met als sprekers de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Paul Bremer III, de Belgische Euro-parlementariër Annemie Neyts en de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Duitsland, de FDP'er Ignatz Bubis.

Bolkestein wees erop dat ondanks de gunstige tijden van een tevreden achterover leunen bij de liberalen geen sprake is: ook nu laten zij nog geregeld van zich horen. Refererend aan de recente ophef over de komst van de euro zei hij: “In Italië schijnt men te denken dat niet Joris Voorhoeve maar Gerrit Zalm onze minister van Defensie is”.

Hoogtepunt van het daarna volgend feest was de soundmixshow, waarin vele VVD-prominenten in de huid van bekende artiesten kropen. De Kamerleden Hella Voûte, Bibi de Vries en Monique de Vries zongen hun fractievoorzitter toe in een liberale versie van de Linda, Roos en Jessica-hit 'Ademnood'. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) stal de show met een vertolking van Evita's 'Don't cry for me Argentina' en kreeg van de zaal een minuten durend applaus.

Later op de avond toonde minister van Financiën Gerrit Zalm in de foyer zijn cabaretkunsten. Zalm, in de rol van zijn broer Frans, speelde een liberale begrafenisondernemer die van de huidige koers van de VVD-bewindslieden niets moest weten. Volgens deze ondernemer was het verkeersbeleid te paternalistisch, loste de defensietop alleen conflicten op in plaats van ze uit te lokken en stelde staatssecretaris Frank de Grave als “hulpje van de sociaal-democraat Melkert” teleur.

De zanger Gordon, ook twee jaar terug al te gast op een feest van de liberalen, sloot de avond af met een optreden voor de kleine 2.000 genodigden.