VS polsen bondgenoten inzake Irak

WASHINGTON/ BAGDAD, 26 JAN. Amerikaanse regeringsfunctionarissen plegen overleg met bondgenoten en andere landen over de mogelijkheid van een militaire aanval op doelen in Irak om het verzet van Bagdad tegen de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties te breken.

De chef van de VN-ontwapeningscommissie (UNSCOM), Richard Butler, zei vrijdag zware twijfel te koesteren of hij er ooit achter kan komen of de Iraakse massa-vernietigingswapens zijn ontmanteld als Bagdad zijn huidige obstructiepolitiek voortzet. Hoge medewerkers van president Clinton werden het zaterdag op een bijeenkomst in Washington eens dat de Irakezen doelmatige inspecties verhinderen, en bespraken de mogelijkheid van militair geweld om de impasse te doorbreken. Een functionaris van het Witte Huis zei gisteren dat Clintons adviseurs “langzaam toegaan naar het gebruik van geweld”, maar voegde eraan toe dat actie niet meteen ophanden is. Volgens hem is een definitieve beslissing uitgesteld tot na de afronding van de consultaties met de bondgenoten, over ongeveer een week.

Washingtons belangrijkste bondgenoot in dezen, Groot-Brittannië, onderstreepte vandaag echter in antwoord op de huidige Amerikaanse initiatieven dat eerst “alle diplomatieke opties moeten zijn onderzocht” voor kan worden besloten tot gebruik van geweld. De militaire optie is “een laatste redmiddel”, aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het sturen van het vliegdekschip Invincible naar de Golf, vorige week, is volgens het Britse ministerie van Defensie niet meer dan een voorzorgsmaatregel. Rusland, dat het in de Veiligheidsraad van de VN vaak voor Irak opneemt en in de laatste crisis, afgelopen najaar, een bemiddelende rol heeft gespeeld, maakte vandaag bekend een speciale gezant naar Bagdad te sturen.

De VS verwierpen tegelijk aanhoudende Iraakse suggesties dat Clinton Irak gaat bombarderen om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen over een verhouding tussen de president en Monica Lewinsky. Volgens de Iraakse pers werkt Butler voor de Amerikanen die niets anders willen dan de binnenlandse druk op Clinton te verlichten via een aanval op Irak. Maar de zegsman van het Witte Huis onderstreepte dat Clintons adviseurs al praatten over de kwestie-Irak voor het Lewinsky-schandaal losbarstte. “Deze zaak wordt behandeld als de nationale-veiligheidszaak die zij is”, zei hij. (Reuters, AP, AFP)