Verhoor wegens corruptie; Justitie Japan doet inval bij Financiën

TOKIO, 26 JAN. De Japanse justitie heeft vandaag een uitzonderlijke huiszoeking verricht bij het ministerie van Financiën. Een ambtenaar van het departement is meegenomen voor verhoor op verdenking van corruptie.

Het onderzoek is gericht op de afdeling die verantwoordelijk is voor het controleren van financiële instellingen. Het openbaar ministerie verdenkt twee hogere ambtenaren ervan zich te hebben laten fêteren in ruil voor vertrouwelijke informatie. De bewuste afdeling is de laatste tijd in opspraak gekomen wegens schandalen rond financiële instellingen waarbij de overheidscontrole in gebreke is gebleken.

De krant Yomiuri meldt vanavond dat een ambtenaar tegenover die krant heeft erkend “tientallen malen” op kosten van een aantal banken te heben gedineerd of golf gespeeld. Hiermee zou een bedrag van 30.000 gulden zijn gemoeid.

Deze ambtenaar is vorig jaar al van hogerhand berispt omdat hij zich door de Dai-ichi Kangyobank had laten fêteren, terwijl deze bank later illegale betalingen aan afpersers bleek te hebben verricht zonder dat controleurs iets in de gaten hadden. Het is deze man die vandaag door justitie voor verhoor is meegenomen.

Premier Ryutaro Hashimoto noemde vandaag gevallen van corruptie “niet goed te praten” en zei dat de affaire “volledig dient te worden uitgezocht”.

Vorige week zei politiek commentator Morita Minoru dat de kern van de huidige onderzoeken is of het openbaar ministerie uiteindelijk in staat zal blijken ambtenaren van het ministerie te arresteren.

Binnen de pikorde onder overheidsinstellingen zal dan namelijk “het openbaar ministerie sterker zijn dan Financiën”. Het ministerie van Financiën geldt tot dusver als de absolute elite van het ambtenarendom. Alleen in 1948 is ooit een medewerker van dit departement gearresteerd.

Vorige week zei een medewerker van het openbaar ministerie al tegen een Japanse krant: “Het sleutelwoord is dit jaar 'Ministerie van Financiën'. De bevolking zal trillen van woede als ze weet wat daarbinnen gebeurt.”

Centraal in alle affaires staat de rol van bankfunctionarissen met de bijnaam MOF-tan, ofwel 'verantwoordelijk voor het ministerie van Financiën'. Deze functionarissen hebben onder meer als taak uit te vinden wanneer controleurs van het ministerie voor een 'onverwacht' onderzoek bij hun bank langskomen.

De MOF-tan hangt daartoe rond op het ministerie en tracteert ambtenaren uitgebreid om de gewenste informatie te krijgen.