Topman Olma weg om banden effectenwereld

ROTTERDAM, 26 JAN. Opnieuw moet een topman uit de pensioenwereld het veld ruimen wegens het onderhouden van te nauwe banden met de effectenwereld. Hoofd beleggingen H.P.M. Arts van de Onderlinge Levensverzekeringmaatschappij voor Artsen (Olma) is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat hebben woordvoerders van PGGM, het moederbedrijf van Olma, vanochtend bevestigd.

Onderzoek in opdracht van Olma heeft uitgewezen dat Arts tegen de gedragscode in reizen van effectenmakelaars aannam en met hen ging dineren. Niet vast is komen te staan dat hij in ruil hiervoor effectenorders aan de betreffende effectenbedrijven gaf.

De beleggingsexpert heeft zich ziek gemeld toen in december vorig jaar Olma de tip kreeg dat Arts zich liet fêteren door effectenbedrijven. Zeker is dat hij in 1997 op uitnodiging van effectenbedrijven reizen heeft gemaakt naar Rome en Praag. Olma is met de resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door externe accountants, een ontslagprocedure gestart.

De levensverzekeraar is sinds begin 1997 een volle dochter van PGGM, het pensioenfonds voor werknemers in de gezondheidszorg. Olma beheert ongeveer 1,3 miljard gulden aan pensioengelden. Arts was samen met directeur G. van Noortwijk verantwoordelijk voor de obligatieportefeuille. Jaarlijks plaatst de levensverzekeraar voor ongeveer 200 miljoen gulden aan orders bij een zestal commissionairs. Van Noortwijk omschrijft Arts als “een noeste werker” die zich dertig jaar heeft ingezet voor het bedrijf. Op de vraag waarom hij een medewerker met zo'n staat van dienst ontslaat om twee reizen antwoordt Van Noortwijk: “Iedereen binnen het bedrijf weet dat dit absoluut verboden is. Ik heb een zakelijke afweging moeten maken. Dit kan niet en dus is er maar één oplossing.”

De woordvoerder van PGGM: “Het lijkt een zware straf, maar we willen duidelijk maken dat je met geld van anderen heel zuiver moet omgaan.”

Aanvankelijk vermoedde Olma dat Arts ook steekpenningen van effectenbedrijven had aangenomen. Het effectenkantoor Keijser Effecten zou hierbij betrokken zijn. Het onderzoek heeft hiervoor geen bewijs opgeleverd. Ook een extern onderzoek in opdracht van Keijser Effecten kon dit niet aantonen.

Arts is de derde pensioenfonds- medewerker die in korte tijd in opspraak komt. Uit het onderzoek naar fraude op de Amsterdamse effectenbeurs bleek in november vorig jaar dat F. H. van het Philips Pensioenfonds zakelijke relaties onderhield met de effectenwereld en een coderekening met zwart geld had. Hij werd onmiddellijk ontslagen.

Uit de verhoren van beursfraudeverdachten bleek dat in de jaren zeventig en tachtig de fondsbeheerder van het pensioenfonds Van Gelder Papier, E. van den E. tegen orders aan het toenmalige effectenkantoor Strating & Co gaf in ruil voor betaling.