Tbc treft jeugdteams van Vitesse

Met een jeugdspeler uit Kameroen haalde de jeugdafdeling van voetbalvereniging Vitesse vorig jaar september onbewust ook een besmettingsbron van tuberculose binnen. Eind december ging de Afrikaanse jeugdspeler terug naar zijn vaderland. Uit onderzoek dat onlangs is afgerond, bleek dat hij zesentwintig leden van Vitesse, inclusief trainer Mike Snoei en een fysiotherapeut, met tbc had besmet. Frans Jager, arts tuberculosebestrijding bij de GGD in Arnhem, leidde dat onderzoek.

Hoe werd ontdekt dat de nieuwkomer bij Vitesse open tbc had?

Jager: “Op een gegeven moment begon hij wat te hoesten. Men dacht aan een gewone verkoudheid. Hij ging ook naar de clubarts, maar die wist niet dat het tbc betrof. Het ging slechter met hem, hij kwam in het ziekenhuis en daar werd open tbc vastgesteld. Toen was het inmiddels november.”

Hoe zijn de besmette jongens en twee begeleiders er nu aan toe?

“Twee jongens zijn er ook ziek van geworden. De één was in het ziekenhuis opgenomen en is nu weer thuis. Hij begint voorzichtig aan al te fietsen. Maar zijn kleine zusje rijdt hem er nog uit. De andere jongen is ook thuis, hoest en is moe. De overigen kijgen een vroeg-behandeling om te voorkomen dat ze ziek worden. Daar is in principe niks mee aan de hand, die voelen zich prima. Om hun weerstand zo groot mogelijk te houden, is hun speelprogramma aangepast. Afgelopen zaterdag weigerde een team tegen de C-jeugd te spelen, uit angst om besmet te worden, maar die angst was volkomen onterecht.”

Heeft de Afrikaanse jeugdspeler buiten de voetbalclub om mogelijk nog mensen besmet tijdens zijn verblijf in Nederland en hoe gaat het nu met hem?

“We gaan ervan uit dat hij ongeveer vier weken besmet is geweest. In die tijd heeft hij in een hotel gezeten, bij mensen thuis en heeft hij een feestje bezocht. Met dat onderzoek zijn we nog bezig. De jongen zelf is in Nederland behandeld en heeft zelfs nog bij Vitesse kunnen trainen. Hij moet nog een half jaar medicijnen slikken.”