Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De laatste dag van het pauselijk bezoek aan Cuba en een reportage over de grote schandalen in de afgelopen tijd op de Amsterdamse beurs en wat de beurs zelf doet om het vertrouwen van de beleggers weer terug te winnen Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de uitspraak tegen de van drugssmokkel verdachte Etienne U. en zijn mede-verdachten. Verder oordeelt de journalistieke 'vakjury' over staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs. Ned.1, 20.24-20.57u.

Het elfde uur. Andries Knevel ontvangt Lodewijk De Waal, voorzitter van de FNV, Fred Lammers, al veertig jaar royalty verslaggever van het dagblad Trouw, en Dr.ir. H. Jochemsen, hoogleraar medische ethiek aan de Vrije Universiteit. Ned.2, 22.05-22.55u.

Nova. Aandacht voor de uitspraak tegen de van drugssmokkel verdachte Etienne U. Verder de voortdurende crisis op justitie en 'Monica-gate', het schandaal rond Bill Clinton en een stagiaire met wie hij een seksuele relatie zou hebben gehad. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Het meesterwerk: Ludwig van Beethoven. Beethoven's Mondscheinsonate wordt meestal geïnterpreteerd als een tragische liefdesklacht, hoewel de componist zelf die interpretatie nooit gekend heeft. Renee Jonker volgde de sporen van Beethoven in Wenen en sprak met onder anderen de componist György Kurtag over de actualiteit van Beethoven's muziek. Ned.3, 20.21-21.23u.

Kwesties: Van dope naar hoop. Documentaire over de therapeutische gemeenschap De Sleutel waar drugsverslaafden leren een 'clean' bestaan op te bouwen. Belg.2, 20.30-21.25u.

Dokument: Opvoeden. Afl.: Te laat. Tweede deel van een zesdelige serie over opvoeden van Frans Bromet. Na zijn scheiding, ruim tien jaar geleden, kreeg Henk van Dam zijn zoon Ramses toegewezen, maar steeds als Ramses zijn zin niet kreeg dreigde hij bij zijn moeder te gaan wonen. Ned.1, 22.54-23.38u.

DRAMA

Moesha. Amerikaanse comedy-serie gesitueerd in South-Central L.A. met de bekende popzangeres Brandy Norwood in de titelrol. Moesha vindt het moeilijk om haar stiefmoeder te accepteren, zeker nu moederdag op komst is. Ned.3, 19.55-20.21u.

MUZIEK

Streetnoise. Portret van trompettiste Saskia Laroo. Laroo speelde jarenlang met Candy Dulfer en in de big band Rosa King. Momenteel voltooit zij de opnames van haar tweede cd met haar eigen jazzdance groep The Laroo Colour. Ned.3, 21.48-21.53u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Portret van oud-voetballer Willy Brokamp. Hij speelde onder meer bij Ajax en MVV. Veronica, 21.20-21.55u.

JEUGD

Sesamstraat. Afl.: Dierentuin. Ienie bezoekt de dierentuin in Emmen voor het Sesamstraat Journaal. Ned.3, 18.15-18.30u.

Het klokhuis. Afl.: Chinees Nieuwjaar. Chinezen hebben een andere jaartelling. Zij vieren nieuwjaar als in China de lente begint. Ned.3, 18.43-19.02u.

FILM

Jona che visse nella balena (Roberto Faenza, 1993, Italië/Frankrijk). Zie film-vooraf. Ned.2, 20.25-21.55u.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. SBS6, 20.30-22.15u.

White Mischief (Michael Radford, 1987, Engeland). Frivole, op authentieke feiten gebaseerde speelfilm over een door haar oprechtheid gedoemde, overspelige liefde tussen Engelse Lady Greta Schacchi en Schotse Earl Charles Dance in het Britse koloniale Kenia van 1950. Regisseur van 'Another Time, Another Place', 'Nineteen Eighty Four' en 'Il postino' zwelgt in luxueuze soirées vol goudlamé japonnen. TV10, 21.30-23.20u.

Single White Female (Barbet Schroeder, 1992, VS). De regisseur van 'Reversal of Fortune' betoont zich andermaal een klinisch observator in stijlvolle, in yuppie-milieu gesitueerde nachtmerrie-thriller. Solitaire carrièrevrouw Bridget Fonda wordt bedreigd door bedrieglijk lieftallig medehuurster Jennifer Jason Leigh, die een psychiatrisch geval blijkt te zijn. Obligate climax. Duitsl.2, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

. Lumière et compagnie (Sarah Moon, 1995, Frankrijk). Origineel eerbetoon aan de gebroeders Lumière, de grondleggers van de filmkunst. Tv-bewerking van verzameling van veertig filmpjes van krap een minuut, gemaakt door even zoveel regisseurs met de camera en het soort film waarmee de gebroeders Lumière in 1895 hun eerste beelden draaiden. Tot de regisseurs behoren Peter Greenaway, Jacques Rivette, Spike Lee, Raymond Departdon, Zhang Yimou, David Lynch, Artur Penn en Wim Wenders. Ned.3, 23.21-0.54u.

Eddie and the Cruisers (Martin Davidson, 1983, VS). Uitgangspunt is sterker dan scenario van film waarin tv-verslaggeefster Ellen Barkin anno 1984 het mysterie tracht te doorgronden van een rockband die in de vroege jaren zestig furore maakte maar ontbonden werd na de vermeende zelfmoord van zanger Michael Pare. Met Tom Berenger als de toetsenman die in uitgebreide flashbacks herinneringen ophaalt. BBC1, 0.55-2.30u.

Charlotte (Frans Weisz, 1980, West-Duitsland/Nederland). Zorvuldige, door Judith Herzberg geschreven verbeelding van het levensverhaal van de Berlijns-joodse schilderes Charlotte Salomon, die in 1943 in Auschwitz werd vermoord. Geïnspireerd op de honderden gouaches en teksten die zij onder het motto 'Leben oder Theater?' had nagelaten. Met Birgit Doll, Derek Jacobi. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., nagesynchroniseerd.