Schandaal VS heeft invloed op Damrakkoersen

AMSTERDAM, 26 JAN. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren het grootste deel van de ochtend lager als gevolg van een zwakke dollar en een lager Wall Street. De beurs in New York was lager door het seksschandaal rond president Clinton dat Amerika in zijn greep houdt.

AMSTERDAM De handel op de optiebeurs zorgde in de loop van de ochtend voor tegendruk waardoor de meeste aandelenkoersen alsnog vrijwel onveranderd bleven. De toonaangevende AEX-index steeg zelf licht met 0,73 punt naar 933,93 punten.

In de loop van de ochtend begon ook de dollarkoers weer iets te stijgen. De munt was aanvankelijk twee cent lager en daarmee minder dan twee gulden waard. Rond het middaguur stond de koers op 2,0012 gulden, ruim 1,5 cent onder de slotkoers van 2,0160 van afgelopen vrijdag. Sinds vorige week nieuwe verhalen naar buiten kwamen over vermeende seksuele escapades van President Clinton, verloor de dollar ongeveer zeven cent.

Volgens handelaren bleven de omzetten op de beurs nogal dun. Particuliere beleggers lieten zich al helemaal nauwelijks zien. “De onzekerheid rond de positie van Clinton en de Oost-Aziatische crisis geeft hen weinig moed om tot handelen over te gaan”, aldus een van hen. Ook de obligatiemarkt lag onder druk. Net als vrijdag gingen veel obligatiekoersen licht omlaag, maar er waren ook uitschieters van enkele dubbeltjes.

De meeste hoofdfondsen bleven dicht in de buurt van de slotnoteringen van vrijdag. Akzo liet in ochtend een winst van 5,20 op 370,70 zien. Chemiecollega DSM steeg een gulden naar 189 gulden. Heineken herstelde zich met een winst van 1,80 gulden van het koersverlies van vorige week. De koers kwam uit op 364,50 gulden. Hagemeijer werd een gulden duurder op 84 gulden en Océ steeg 2,40 naar 233,90 gulden.

KLM was relatief de grootste verliezer met een achteruitgang van 1,10 naar 68,80 gulden. De koers van ASM Lithography daalde vanochtend opnieuw met 1,10 naar 134,70. Ondanks uitstekende kwartaal- en jaarresultaten van deze toeleverancier voor de chipindustrie, die vorige week bekend werden, daalde de koers. Reden hiervoor was de crisis in Azië.

Automatiseerder Baan presenteert donderdagavond z'n resultaten. Vanochtend daalde de koers van dit fonds met 70 cent naar 74 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink hoger. De Nikkei-index steeg met 284,22 punten (1,7 procent) naar 17.073,33 en sloot daarmee voor het eerst sinds 1 december boven de grens van 17.000.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten boekten winst. De beurs in Jakarta steeg met ruim 5 procent. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 0,6 procent, de beurs in Zuid-Korea won 1,8 procent en Malaisië 2 procent. Singapore viel uit de toon met een klein verlies van 0,3 procent.