Rechtbank veroordeelt Etienne U. tot zes jaar

AMSTERDAM, 26 JAN. De Amsterdamse rechtbank heeft Etienne U. vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens het leiding geven aan een internationaal opererende drugsbende en omvangrijke belastingfraude. U.'s zes handlangers kregen straffen van 21 maanden tot vier jaar cel.

Het Haarlems openbaar ministerie had een gevangenisstraf van 7,5 jaar tegen Etienne U. geëist en straffen van 2,5 tot 6 jaar tegen de overige verdachten. U. en de zijnen zitten sinds december 1996 in de cel.

Rechtbankpresident mevrouw Van Os-Lang acht Etienne U.'s 'bestuurderschap' van de drugsbende gedurende twee jaar bewezen, evenals het lidmaatschap van de organisatie van de andere verdachten. Wegens de omvang van de hasjhandel waarmee de bende van Etienne U. zich langdurig bezig hield en het feit dat U. de 'enorme bedragen' die daarmee zijn verdiend “aan iedere fiscale controle heeft onttrokken” noemde de rechtbankpresident “slechts een aanmerkelijke vrijheidsbenemende straf gerechtvaardigd”. De fiscus zou ruim vijf miljoen gulden zijn misgelopen.

Etienne U.'s raadsman C. Korvinus had op alle punten om vrijspraak gevraagd. Het kostte de rechtbank vanmorgen ruim anderhalf uur tal van verzoeken van de zes raadslieden te behandelen die moesten leiden tot het niet-ontvankelijk verklaren van het OM. Geen enkel nieuw verzoek tot niet-ontvankelijkheid werd gehonoreerd. Het ging de raadslieden met name om het gebruik van 'besmet' bewijsmateriaal. Wekenlang poogden de zes raadslieden van U. en de zijnen aan te tonen dat het in het strafdossier tegen de verdachten oud, taboe verklaard onderzoeksmateriaal uit de tijd van het interregionaal rechercheteam (IRT) is opgenomen.

Kort na de aanvang van het ruim twee maanden durende proces tegen Etienne U. had de rechtbank al wel beslist dat U. niet mocht worden vervolgd voor buitenlandse drugshandel, wapenbezit en valsheid in geschrifte. Op deze punten werd het OM toen niet-ontvankelijk verklaard, omdat ze niet waren vermeld in het uitleveringsverzoek aan Frankrijk. Etienne U. zat daar begin 1997 nog vast.

Etienne U.'s raadsman Korvinus kondigde aan in hoger beroep te zullen gaan. Hij noemde het vonnis 'teleurstellend' en blijft bij zijn eis tot vrijspraak.