Paus uit kritiek op Castro bij mis Havana

HAVANA, 26 JAN. Paus Johannes Paulus II heeft gisteren tijdens een mis in het centrum van Havana de negatieve kanten van zowel het kapitalisme als het communisme scherp veroordeeld. Hij riep op tot “religieuze vrijheid” en kritiseerde “staatsatheïsme”, maar veroordeelde ook “kapitalistisch neoliberalisme, dat de menselijke persoon aan blinde marktkrachten onderwerpt”.

De mis van de paus werd twee keer onderbroken door spreekkoren die vrijheid eisten. Een vrouw die een spandoek wilde ontrollen op de eerste rij, werd overmeesterd door agenten in burger. Ook de Cubaanse leider, Fidel Castro, zat op de eerste rij. Naast hem zat de Colombiaanse schrijver Garbriel Garcia Marquez.

De paus sprak tijdens de mis van “een klein aantal landen dat snel rijk wordt ten koste van groeiende armoede in een groot aantal andere landen”. Later zei hij: “Terwijl de staat zich distantieert van van alle vormen van fanatisme of secularisme, zou het een harmonieus sociaal klimaat moeten bevorderen en een passende wetgeving, die alle personen en alle religieuze stromingen in vrijheid hun geloof laat beleven.”

Afgelopen zaterdag had de paus opgeroepen tot de vrijlating van alle “gewetensgevangenen” op Cuba. Hij deed dat tijdens een bezoek aan een ziekenhuis voor lepralijders. “Deze gevangenen zitten in een isolement en zijn gestraft voor iets waarvoor hun geweten hen niet heeft veroordeeld.” Volgens mensenrechtengroeperingen op Cuba telt het land meer dan 500 politieke gevangenen. Eerder die dag had een Cubaanse bisschop het bewind van castro openlijk gekritiseerd. Castro zelf bedankte de paus gisteren voor zijn bezoek. De paus is vanmorgen in Rome teruggekeerd. (Reuters, AP)