MENDELSSOHN

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Orchestra of the Eighteenth Century o.l.v. Frans Brüggen (The Grand Tour, Glossa gcd 921101)

Het enthousiasme waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw zichzelf ook na ruim zeventien jaar nog steeds weet te verkopen is ontwapenend. Deze keer is er 'The Grand Tour', een nieuw platenlabel speciaal voor het eigen orkest en ondergebracht bij de Spaanse distributeur Glossa.

In de toelichting schrijft zakelijk directeur Sieuwert Verster openlijk over de verbroken, maar weer herstelde banden met Philips Classics, die tot nu toe de cd's uitbracht. “Philips verklaarde zich bereid schatbewaarder van ons verleden te blijven, door te gaan met onze rijke catalogus te presenteren en tot in het volgende millennium uit te breiden”, aldus Verster. Dat het Orkest van de Achttiende Eeuw desondanks ook met een eigen label komt, tekent de ambities van het orkest, dat nog veel werken wil spelen “die niet in de Philips catalogus passen.”

Sommige van die werken, zoals Mendelssohns complete Midzomernachtsdroom op de eerste cd van 'The Grand Tour', bewijzen dat het Orkest van de Achttiende Eeuw intussen ook een orkest van de negentiende eeuw is geworden. De opnamen werden gemaakt tijdens het laatste Holland Festival en de cd past bij de herdenking van de 150ste sterfdag van de componist, november vorig jaar.

Ook in het musiceren is het orkest zijn jeugdige enthousiasme gelukkig nog niet kwijt. Wel is het allemaal wat professioneler geworden. Dat vertaalt zich soms in een wat 'gladdere' interpretatie, maar ook in een betere beheersing van de vaak lastig te bespelen 'oude' instrumenten. In Een Midzomernachtsdroom komt die techniek goed tot zijn recht. De droomerige sfeer en de muzikale kleurverschillen tussen de drie lagen in Shakespeare's verhaal vereisen een uitvoering waarin de klankschoonheid een wezenlijke rol speelt. Dat is in deze opname zeker het geval, zowel bij de orkestmusici, als bij het uitstekende Gulbenkian Koor.