Man (69) misbruikt demente vrouwen

LEEUWARDEN, 26 JAN. Een 69-jarige Leeuwarder heeft bekend dat hij ten minste vijf maal ontucht heeft gepleegd met demente, bedlegerige hoogbejaarde bewoonsters van psychogeriatrisch verpleeghuis 'Nieuw Mellens' in Leeuwarden.

De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en daarna op vrije voeten gesteld. Op straffe van voorlopige hechtenis mag hij zich niet ophouden in de buurt van het verpleeghuis. De directie heeft een beveiligingsbeambte ingeschakeld en beraadt zich op extra beveiliging. De verdachte wordt onderzocht door een districtspsychiater. Officier van justitie mr. M.H. Severein spreekt van een “zeer wrange en trieste” zaak. “Het gaat hier om hele ernstige feiten.”

Desondanks is het OM niet in beroep gegaan tegen het besluit van de rechter-commissaris om de verdachte vrij te laten. “De man moet zich aan bijzondere voorwaarden houden en mag geen strafbare feiten plegen. Er heeft een belangenafweging plaatsgehad”, aldus Severein.

De verdachte werd vorig jaar augustus voor het eerst gezien door een ziekenverzorgende in de slaapkamer van een demente vrouw. Het viel haar op dat de man een schrikachtige indruk maakte toen ze binnenkwam. Op de vraag wie hij was, antwoordde hij dat hij een kennis van de bewoonster was uit haar vroegere woonplaats. Eind augustus werd hij weer gesignaleerd. De leiding van het zorgcentrum schakelde de politie in en er werd een signalement opgesteld. Eind december werd de Leeuwarder weer gezien, maar het lukte een ziekenverzorgende toen niet hem aan te houden. Anderhalve week geleden liep hij echter tegen de lamp en werd hij bij binnenkomst aangehouden.

Hij ging naar Nieuw Mellens, een eind 1996 geopend nieuw zorgcentrum met 120 bewoners, omdat hij had gehoord dat de bewoners daar “willoos en weerloos” waren, aldus W. Blaauw, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Noorderbreedte, waarvan Nieuw Mellens deel uitmaakt.