Kiezen voor 22 zetels in Staten van Antillen

WILLEMSTAD, 26 JAN. Komende vrijdag gaat de bevolking van de Nederlandse Antillen naar de stembus voor de verkiezingen van de Staten, ofwel het parlement. Nadat Aruba in 1995 een aparte status binnen het Koninkrijk had gekregen, bestaan de Antillen nog uit vijf eilanden: de 'benedenwindse' eilanden Curaçao en Bonaire en de 'boven de wind' gelegen eilanden Sint Maarten (voor de helft in Franse handen), Sint Eustatius en Saba.

De Antillen hebben een landsregering met autonome bevoegdheden. Er is een Nederlandse gouverneur, mr. J. Saleh, in Willemstad (Curaçao). Het Koninkrijk helpt de Antillen in het bijzonder op het terrein van defensie, buitenlandse betrekkingen, rechtshandhaving, bestuurskunde en het springt financieel bij als het nodig is. Alle Antillianen hebben de Nederlandse nationaliteit en een Nederlands paspoort.

Bij de Statenverkiezingen zijn 22 zetels te verdelen. Het grootste eiland Curaçao (160.000 inwoners) heeft recht op 14 zetels, Bonaire (11.000 inwoners) en Sint Maarten (30.000 inwoners) krijgen elk drie zetels, terwijl Sint Eustatius (1.600 inwoners) en Saba (1.200 inwoners) elk één zetel innemen.

Het huidige kabinet van premier M. Pourier trad aan na de parlementsverkiezingen van februari 1994, die een aardverschuiving teweegbrachten. De gevestigde partijen leden een gevoelige nederlaag, terwijl de PAR (Partido Antia Restruktura - Naar hervormde Antillen) van Pourier acht zetels veroverde. Het succes van Pourier kondigde zich aan na het referendum in 1993 over de toekomst van de Antillen.

In deze volkspeiling werd de kiezer gevraagd welke toekomst hij voor de Antillen prefereerde: opdeling in afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk, één land blijven of een provincie van Nederland worden. De toenmalige regering van de Antillen wilde opdeling, maar Pourier was het daarmee faliekant oneens. Hij had de beweging PAR opgericht, die de Antillen als natie bijeen wilde houden en kreeg op alle eilanden de bevolking achter zich. Pourier maakte van de PAR een politieke partij die bij de landelijke verkiezingen van '94 op Curaçao prompt de grootste werd, waardoor hij met de kabinetsformatie werd belast.

Sinds het aantreden van de regering-Pourier kort daarna bestaat de coalitie uit de PAR (8 zetels), de sociaal-democratische MAN van ex-premier Don Martina (2), de PDB van Bonaire (2) de SPA van Sint Maarten (2), de DP van Sint Eustatius (1) en de WIPM van Saba (1).

De oppositie werd gevormd door de PNP van mevrouw Liberia-Peters (3 zetels), de DP van Curaçao (1), het onafhankelijke Statenlid Paulo van Sint Maarten (1) en de UPB van Bonaire (1).