JAZZ MASTERS

Jazz Masters: 50 afleveringen van telkens 2 cd's plus een tekstkatern van 20 pagina's, elke veertien dagen tot het jaar 2000. Distr. Beta Press.

Vooral Italiaanse uitgevers waren er vroeger actief mee: gedrukte jazzgeschiedenissen in afleveringen met lp's erbij. De serie 'I Giganti del Jazz' van Editore Armando Curcio omvatte honderd delen, 'I Grandi del Jazz' van concurrent Fabbri nog vier meer.

De serie Jazz Masters is niet omvangrijker, maar de aanpak is dat wel. Er wordt op tv geadverteerd, wat voor jazzmuziek zelden gebeurt, daarnaast lijkt de halve wereld ingeschakeld. Mandarim Records huist in Ierland, de in het Nederlands vertaalde teksten komen uit een salontafelboek van de Engelsman John Fordham uit '89, het drukwerk werd vervaardigd in de Verenigde Arabische Emiraten in opdracht van Litografia Roses in het Spaanse Gavà.

Eendracht maakt macht, maar als de net verschenen 'Offerte no. 1' (ƒ 9,95 i.p.v. ƒ 19,95) representatief is, wacht de abonnee op dit project veel frustratie. Het tekstkatern getiteld 'Van Armoe naar Rijkdom' (20 pagina's A-4) bevat mooie foto's, maar heeft vrijwel niets te maken met de bijgevoegde cd's. Op JZ 002 hoort men gitarist Pat Metheny in één stuk en het 'quarter' van Dave Brubeck in drie, net als gitarist B.B. King. 'Deze cd is een opname, gemaakt op 28 januari 1983 tijdens het Kool Jazz Festival in Cannes' vertelt het inlegvel en daar mag de koper het zo ongeveer mee doen. Geen woord over de bezettingen.

Desondanks is deze cd een hemel bij de helse JZ 001, die gewijd is aan trompettist Miles Davis. De stukken komen van overal en nergens, staan slechts voor de helft op naam van Davis zelf en hebben één ding met elkaar gemeen: een belabberde geluidskwaliteit. Dat naast Billie Holiday, Duke Ellington, Louis Armstrong en Lester Young ook Paul Horn, Bob Crosby, Al Jolson, Bob Scobey en Guido Manusardi als Jazz Master worden aangekondigd geeft te denken. Maar misschien valt het mee, gezien de tekst die achter op het pakket verticaal staat afgedrukt: 'Det vitgever behoudt zich het recht voor, mocht dit gezeuren, om wegens redenen van de uitgever, of om technische gronde, de cd's en nun orde van verschijning te wijzigen.'

    • Frans van Leeuwen