In Nedersaksen tracht Kohl zijn rijk te redden

Dit weekeinde is de verkiezingsstrijd in de Duitse deelstaat Nedersaksen begonnen. winst in Nedersaksen betekent voor Helmut Kohls CDU wellicht ook winst in september in heel Duitsland.

BONN, 26 JAN. Het leek een beetje op Amerika in Nedersaksen. Met een Britse popsong 'Welcome today, welcome tomorrow' werden bondskanselier Helmut Kohl met zijn vrouw Hannelore en de jonge Christian Wulff en zijn Christiane door duizenden jubelende partij-aanhangers op het schild geheven. Het startschot voor de verkiezingen was gelost: in Nedersaksen, maar ook in heel Duitsland.

Bondskanselier Kohl weet als geen ander dat de uitslag van de verkiezingen in Nedersaksen, die op 1 maart worden gehouden, wel eens beslissend kan zijn voor de Bondsdagverkiezingen op 27 september.

Nedersaksen is immers het koninkrijk van de sociaal-democraat en minister-president Gerhard Schröder. Als hij in zijn noordelijke, aan Groningen grenzende deelstaat wint, dan krijgt de kanselier die voor de vijfde keer kandideert, een zware dobber. Want alleen met Schröder als kandidaat maakt de SPD een serieuze kans, om samen met de Groenen de huidige regeringscoalitie af te lossen. Na zestien jaren met ijzeren hand te hebben geregeerd, beseft ook Kohl dat er scheuren in zijn rijk zijn gekomen. “Het zullen zware verkiezingen worden”, heeft de kanselier al verschillende keren laten weten.

Daarom kwam de 67-jarige bondskanselier zaterdag speciaal naar Hannover om de jonge, 38-jarige CDU-kandidaat Christian Wulff ('het symbool van de hoop') tijdens de campagne volop te steunen. Want als het Wulff lukt Schröder in Nedersaksen op te volgen, schuift de linkse SPD-partijvoorzitter Oskar Lafontaine naar voren als verkiezingskandidaat en die is voor Kohl aanzienlijk minder bedreigend.

De verkiezingen in Nedersaksen zijn “beslissend voor de koers van de Duitse politiek”, zei Kohl in zijn toespraak. Hij voegde eraan toe “niemand in Europa te kennen”, die wenst dat de SPD de Bondsdagverkiezingen wint.

Kohl loofde Wulff, die “dynamisch, verstandig en bedachtzaam” is. Precies de eigenschappen die Nedersaksen nodig heeft, om met de slechte erfenis van Schröder in de deelstaat af te rekenen. “De SPD is in Nedersaksen afgewerkt”, zei de CDU-kandidaat Wulff. Hij hoort in Kohls partij tot de 'Jonge Wilden' die voorstander zijn van snellere economische modernisering.

Wulff noemde Schröder een “economische dilletant”. Hij oefende scherpe kritiek uit op Schröders recente aankoop van het staalbedrijf Preussag, waarmee de belastingbetaler wordt opgezadeld, alleen omdat hij de stemmen van het 13.700 man tellende personeel wil winnen.

De recente actie van Schröder om de staat Nedersaksen een belang van 51 procent in Preussag te laten nemen, zodat het bedrijf uit handen zou blijven van de Oostenrijkse rivaal Voest-Alpine Stahl is door de economische wereld met scepsis bekeken. Preussag was nog maar tien jaar geleden geprivatiseerd. Een deel van het Duitse bedrijfsleven heeft de kaarten op Schröder gezet, omdat hij binnen de SPD een liberalere economische politiek zou voorstaan. Maar de werkgeversorganisaties hebben het recente staaltje industriepolitiek van Schröder hevig bekritiseerd. Wulff rekende zaterdag voor dat de overname de belastingbetaler twee miljard mark kost. En de deelstaat heeft al een van de grootste schuldenlasten.

Helmut Kohl is voorlopig nog niet klaar in Nedersaksen. Hij zal elf keer met de verkiezingscaravaan van Wulff door de deelstaat reizen om stemmen te winnen. De kiezers moeten zich niet door slechte opiniepeilingen laten afschrikken, zei Kohl, hij regeert al zo lang ondanks alle negatieve opinie-uitslagen. Wulff moet wel flink winnen: in 1994 behaalde hij slechts 36,4 procent van de stemmen. Schröder 44,3 procent. Verliest hij meer dan twee procent, dan treedt Schröder niet aan als kanselierskandidaat, heeft hij gezegd.

    • Michèle de Waard