Hingis ontsnapt aan Kournikova en aan stalker

MELBOURNE, 26 JAN. Niet gehinderd door de strenge maatregelen tegen de stalker die haar al enkele maanden lastig valt, bereikte Martina Hingis vandaag in welgeteld 38 minuten de kwartfinales van de Australian Open. In een karikatuur van een tennispartij bleef de geblesseerde Yayuk Basuki tegen de titelverdedigster twee keer op nul steken: 6-0 en 6-0. Hingis stuit nu op Mary Pierce, die haar opponente Nagyova vanmiddag ook geen enkele game gunde.

Zaterdag had de 17-jarige Hingis zich met veel fortuin de één jaar jongere Russische Anna Kournikova van het lijf gehouden. In drie sets (6-4, 4-6 en 6-4) verdween de seks uit Melbourne Park, zoals de Australische media verzuchtten. Kournikova kende geen mededogen met de zwakke tweede service van Hingis die opvallend veel fouten maakte. Bij een 4-3 voorsprong in de beslissende set verkrampte Kournikova echter. Maar liefst 34 afzwaaiers met de backhand werden de kokette Russin fataal.

“Ik heb niets bijzonders gedaan, Anna had de winst voor het grijpen”, zei Hingis, die erkende dat ze zich na een slopend seizoen onvoldoende heeft voorbereid op de Australian Open. Enkele uren na haar moeizame ontsnapping maakte toernooidirecteur Paul McNamee bekend dat strenge veiligheidsmaatregelen waren getroffen om Hingis te beschermen tegen een stalker. De man achtervolgt de nummer één van de wereld al enkele maanden en stuurt haar bloemen en cadeau's. Sinds zaterdag wordt de man de toegang tot Melbourne Park ontzegd.

Met een stralende glimlach voegde Hingis daar vandaag aan toe dat “het niet mijn probleem is, maar dat van de veiligheidsagenten”. En verwijzend naar de wel heel korte 'training' tegen Basuki: “Uit die partij mag je afleiden dat ik me niet bedreigd heb gevoeld. Alles is onder controle. Ik maak me er niet druk over.”

Basuki bezorgde Hingis in elk geval de extra vrije dag waar ze na het gevecht met Kournikova al naar uit keek. Met het gênante percentage van 12 op haar eerste service maakte de Indonesische dubbelspelpartner van Caroline Vis zichzelf belachelijk. De Slovaakse Nagyova had niets in te brengen bij Mary Pierce en de Roemeense Dragomir verliet het centrecourt eveneens met lege handen tegen Lindsay Davenport. Die pijnlijke uitslagen illustreerden vooral de nog steeds grote krachtsverschillen in het vrouwentennis.

Anke Huber en Amanda Coetzer maakten er wel een serieuze krachtmeting van, waarbij de kleine Zuid-Afrikaanse in gewonnen positie door het ijs zakte. Op 6-2 en 4-1 in de tweede set serveerde Coetzer voor een nog grotere voorsprong op de zwak spelende Huber, maar de Duitse baseliner hervond zichzelf bijtijds. Ook in de derde reeks had Coetzer de winst voor het grijpen, maar wederom wist Huber een 4-1 achterstand te compenseren: 2-6, 6-4 en 7-5. De nummer 14 van de wereldranglijst treft in de kwartfinales Aranxta Sanchez-Vicario. Haar landgenote Conchita Martinez ontmoet de Française Sandrine Testud, die het sprookje van de Thaise Tanasugarn beëindigde.

De zusjes Williams vervelen zich blijkbaar nu al in het vrouwencircuit. Nadat Venus de Zwitserse Patty Schnyder in twee sets (6-1 en 6-4) had verslagen, maakten de twee Amerikaanse speelsters bekend nieuwe uitdagingen te zoeken. Ze willen hun krachten meten met een man die rond de 200ste plaats op de wereldranglijst staat. De Duitser Karsten Braasch bood Serena Williams meteen zijn diensten aan en de ATP heeft toegezegd de nieuwe battle of the sexes nog deze week op een baan in Melbourne Park te organiseren.

Venus heeft haar landgenoot TJ Middleton, nummer 1038 van de wereld, de handschoen toegeworpen. “In ruil voor 1 punt op de ranglijst bij de mannen, want voor geld spelen we niet”, zei Venus Williams, die morgen in de kwartfinales van het vrouwentoernooi al een beladen ontmoeting heeft met de als tweede geplaatste Davenport.