Extreem-rechts wint in Graz

GRAZ, 26 JAN. Bij gemeenteraadsverkiezingen in Graz, de tweede stad in Oostenrijk, is de extreem-rechtse FPÖ ('die Freiheitlichen') van Jörg Haider de tweede partij geworden. De FPÖ, die inspeelt op angst voor vreemdelingen, behaalde 27,1 procent van de stemmen, 7 procent meer dan bij de vorige verkiezingen en meer dan de ÖVP, de kleinste coalitiepartner in de Oostenrijkse regering.

De conservatieve ÖVP zag zijn aanhang met 3 procent dalen tot 23 procent. De sociaal-democratische SPÖ bleef de grootste partij in Graz, ook al kwam de partij niet verder dan 34,7 procent van de stemmen, een verlies van meer dan 4 procent. De communisten wonnen fors.

Binnen de FPÖ is men opgelucht over de uitslag. Na een intern conflict en het mislukken van Haiders poging om steun te krijgen voor een referendum over invoering van de euro, leek de partij - die ook landelijk op weg is de tweede van Oostenrijk te worden - zijn aanhang te verliezen. (AP)