Driemaal zilver voor shorttrackers bij Europese titelstrijd

ROTTERDAM, 26 JAN. Met drie zilveren medailles in het eindklassement zijn de Europese kampioenschappen shorttrack voor Nederland op een groot succes uitgelopen. Anke Jannie Landman en Ellen Wiegers deelden bij de vrouwen de tweede plaats na vier afstanden. Dave Versteeg, zaterdag winnaar van de 500 meter via een verbetering van het wereldrecord, pakte in het eindklassement zilver bij de mannen.

De titels gingen tijdens het evenement in Boedapest naar Italië. Bij de vrouwen zegevierde Marinella Canchini, Fabio Carta deed dat bij de mannen.

De Europese titelstrijd had veel belang voor de ploeg van Wilf O'Reilly. De Brit hoopte in Boedapest Joost Smit als deelnemer te kunnen toevoegen aan zijn olympische afvaardiging van zes. Smit moest daarvoor op de 500 of 1.000 meter bij de eerste acht zien te eindigen. Dat mislukte. Smit mag, als NOC*NSF geen clementie toont, nu alleen mee naar Japan als sparringpartner van de in Boedapest zeer succesvolle Versteeg. “Zuur voor hem. Zeker als de ploeg hier zo goed presteert”, vond O'Reilly.

Versteeg gleed zaterdag na 42,648 seconden over de finish in de finale van de 500 meter en versloeg de Italiaan Fabio Carta met een “braamdikte”. De Lissenaar verbeterde tegelijkertijd de toptijd van Mirko Vuillermin van twee jaar geleden. De Italiaan Michele Antonioli eindigde als derde op de kortste afstand.

Joost Smit kwam de kwartfinales niet door. De diskwalificatie van de Brit Nicky Gooch wegens gegooi en geduw, hielp hem niet. Gooch finishte als laatste, zodat Smit als de nummer drie daar geen enkele baat bij had.

Bij de vrouwen boekte Anke Jannie Landman zaterdag net geen individuele afstandszege. In de finale van de 500 meter moest ze de Italiaanse Barbara Baldissera net voor laten gaan: 46,262 tegen 46,334. Het brons was voor Marinella Canclini. Ellen Wiegers reikte op de kortste afstand tot de kwartfinales waarin de rijdsters pas na drie keer proberen goed wegwaren. De Nederlandse had vervolgens onvoldoende kracht over om haar eeuwige rivale Dennie Palmer uit Groot-Brittannië te verslaan.

Wiegers herstelde zich op de slotdag met zilver en een Nederlands record op de 1000 meter, net voor ploeggenote Landman. Later veroverde Wiegers nog brons op de 3.000 meter, Versteeg viel op die afstand met de vierde plaats net buiten de prijzen. Dat was hem op de 1.000 meter zaterdag ook al overkomen. De tweede plaats in het eindklassement maakte echter veel goed.

De aflossingsploegen waren kansrijk voor de Europese titel. De vrouwenformatie, bestaande uit Wiegers, Landman en de tweeling Maureen en Melanie de Lange, eindigde in de finale echter kort achter Italië.