DIE ZEIT

Wat verbindt de Australische multimiljonair en mediagigant Rupert Murdoch, eigenaar van onder andere The Times en The Sun, met de Britse socialistische premier Tony Blair?

Volgens Die Zeit is tussen beide machthebbers de laatste jaren een symbiotische verhouding gegroeid die maakt dat men hen tegenwoordig geregeld samen in het restaurant aantreft.

In de eerste plaats speelt natuurlijk een rol dat Blair tot nu toe veel baat heeft gehad bij Murdoch en zijn kranten. Het door Murdoch persoonlijk geleide The Sun steunt de premier door dik en dun.

De tijd dat Labourpolitici aan de belasting ontwijkende mediamonopolist openlijk de oorlog verklaarden lijkt daarmee voorbij. Maar beide heren geloven, om uiteenlopende redenen, ook onvoorwaardelijk in de moderne wereldwijde communicatienetwerken die op creatieve en dynamische wijze de vooruitgang mogelijk zouden maken. Murdoch en Blair zijn in zekere zin ook ideologisch verwant.

Toch ziet het Duitse blad een breekpunt naderen. Blair wil zijn land nog steeds in hoog tempo Europa binnenleiden, terwijl Murdoch niets van Brussel moet hebben.