Delen uit de 'Lewinsky-tapes' van Newsweek

Linda Tripp nam gesprekken op band op die ze met haar 'vriendin' Monica Lewinsky voerde over de seksuele verhouding met president Clinton. Delen uit de 'Lewinksy-tapes' zoals ze op de website van Newsweek verschenen.

In de week voor Kerstmis praten Tripp en Lewinsky over hun dagvaarding om te getuigen in de Paula Jones-zaak. Ze vermoeden dat de raadslieden van Jones vragen zullen stellen over de seksuele relatie tussen Lewinsky en de president. Lewinsky wil die ontkennen, Tripp niet. Tripp vraagt Lewinsky toestemming om haar advocaat om advies te vragen over dit dilemma.

Lewinsky: Denk je niet dat hij dan zegt: 'Linda, ik kan niet toestaan dat je liegt?'

Tripp: Misschien, maar dat bezorgt ons niet meer problemen dan we nu al hebben.

Lewinsky: Maar dan is er weer iemand op de hoogte ... Misschien moet ik de gluiperd (Clinton, -red.) gewoon zeggen: 'Ik wil je nooit meer zien, ik heb je verneukt (door iemand anders over de relatie te vertellen). Nu weet je het, doe met deze informatie wat je wilt.'

Tripp: Dat zou ik doen. Ik weet niet of jij je daar goed bij voelt. Maar ik denk dat je het hem moet vertellen.

Lewinsky: Hij wil geen schikking treffen (In de Paula Jones-zaak) Hij is in de fase van ontkenning.

Tripp: Hij zou schikken als hij goddomme wist wat hem boven het hoofd hing.

Lewinsky: Dat denk ik niet, want hij weet dat het uiteindelijk een kwestie blijft van mijn woord tegen het jouwe. Maar ik wil jou niet als slecht persoon afschilderen.

Tripp: Luister, Monica. We weten dat jij onder ede gaat liegen. We weten ook dat ik meer dan genoeg heb van deze situatie ... Als ik moet getuigen, dan zal ik het omgekeerde zeggen van wat jij zegt.

Lewinsky: Nou, we hoeven geen ruzie te krijgen.

Tripp: Wat bedoel je? Hoe dan? Vertel me dat maar eens. Wat moet ik antwoorden als ze me vragen: 'Heeft Monica Lewinsky ooit tegen u gezegd dat ze verliefd is op de president en een fysieke relatie met hem heeft? Als ik 'nee' zeg, is dat verdomme meineed. Dat is dat. Ik pas ervoor in zo'n situatie terecht te komen. Dat probeer ik te vermijden ... Ik denk dat jij dit wel erg gemakkelijk opneemt, dat ik gewoon zou moeten zeggen: bekijk het maar. Ze kunnen toch niets bewijzen.

Lewinsky: Ik geloof je wel, maar ik kijk anders tegen de situatie aan.

Tripp: Wat bedoel je?

Lewinsky: Als ik het gevoel zou hebben dat het verkeerd was het te ontkennen, zou ik het niet doen, begrijp je?

Tripp: Ik heb echt het gevoel dat je niet hoeft te liegen.

Lewinsky: ... Dat wil niemand natuurlijk ... maar ik zou liegen om mijn familie te beschermen ... zo ben ik opgevoed.

Tripp: Je wordt afgeslacht. Ik zou bijna alles doen voor mijn kinderen, maar ik zou niet liegen om ze te beschermen.

Lewinsky: Ik ben opgegroeid met leugens ... zo gingen we met elkaar om ... ik heb mijn hele leven gelogen.

Tripp: Dat verbijstert me ... ik weet dat het jezelf ook verbijstert ... Ik ben een rotvriendin omdat ik niet wil liegen en dat is het laatste wat ik wil zijn. Wat voor gevoel geeft mij dat, denk je? Ik kan ervoor zorgen dat je stopt met huilen ... Ik heb het gevoel dat ik je een mes in de rug steek en ik weet dat jij uiteindelijk, als ik naar buiten treedt, nooit meer met me zult praten en dat ik een vriendin zal kwijtraken.

Lewinsky: Wacht eens, ik zal ontkennen zodat hij niet de pineut is door deze zaak, maar ik ben persoonlijk toch de pineut.

Tripp: Dit is om misselijk van te worden ...

De vrouwen praten over een plan om Tripp een ongelukje met haar voet te bezorgen, zodat ze in het ziekenhuis ligt als ze moet getuigen.

Tripp: Kijk, ik kan niet liegen onder ede, dus ik moet een manier vinden om dat niet te hoeven doen ... Ik hoop alleen dat jij gewoon het geheim vertelt. Dan weet ik dat hij het ook weet.

Lewinsky: Ik kan dat niet doen. Als ik dat doe, draai ik mezelf verdomme de nek om.

Tripp: Heeft hij je gevraagd of je er met iemand anders over hebt gepraat?

Lewinsky: ... Hij heeft me zoiets gevraagd en ik heb 'nee' gezegd ... Die andere, die ik vandaag heb gezien (Waarschijnlijk Vernon Jordan), die heeft me gevraagd: 'Je hebt er toch met niemand over gepraat?'

Tripp: En wat antwoordde je?

Lewinsky: Nee.

Tripp: Jezus Christus. En jij denkt dat wat je tegen hem zegt niet bij die ander (Clinton, -red) terechtkomt?

Lewinsky: Natuurlijk wel.

De vrouwen praten verder over de vraag of er hard bewijs is dat hen in problemen kan brengen.

Tripp: Weet je zeker dat niemand je in zijn studeerkamer heeft gezien?

Lewinksy: Absoluut zeker.

Tripp: En Betty? (Betty Currie, de persoonlijke secretaresse van Clinton) En wat als ze beslag leggen op gegevens?

Lewinsky: Welke gegevens?

Tripp: Gegevens van telefoongesprekken.

Lewinsky: Gesprekken met mij? Ik zou zeggen dat ik bang was toe te geven dat hij me heeft gebeld omdat we vrienden zijn, omdat ik weet waar het in deze zaak (de zaak-Jones) om draait ... Maar ik weet zeker dat hij me via een speciale telefoonlijn belde ... Je weet dat hij al een keer tegen de lamp is gelopen (door een gewone telefoonlijn te gebruiken). Dus ...

XIV. Perfectie als paradox IN HISTORISCHE en sociologische studies wordt vaak geschreven dat Nederland de afgelopen eeuwen een burgerlijke natie is geweest, waarin waarden als ijver, ingetogenheid en spaarzaamheid centraal staan. De Nederlandse monarchie sluit daarbij voorbeeldig aan.