'Daimler-Benz en VW wilden fuseren'

Daimler-Benz, moederconcern van Mercedes, en Volkswagen hadden bijna dertig jaar geleden plannen om te fuseren. Het plan was afkomstig van de industrieel Karl Flick, die destijds 29 procent van de aandelen Daimler-Benz in zijn bezit had.

Dit schrijft Edzard Reuter, voormalig bestuursvoorzitter van Daimler-Benz, in zijn memoires die binnenkort verschijnen en waaruit de krant Hamburger Abendblatt zaterdag delen publiceerde. Volgens Reuter had de fusie een concern opgeleverd dat alle segmenten van de automarkt bestrijkt. Gezien de leidende positie op de vrachtwagenmarkt had de fusie geleid tot een onverslaanbaar concern, zo schrijft hij.

Reuter, die sinds 1964 bij Daimler-Benz werkte en in 1995 aan de kant werd gezet omdat zijn expansiedrift tot grote verliezen had geleid, heeft naar eigen zeggen destijds met de toenmalige VW-topman Gerhard Prinz over de plannen gesproken. Er kwam niets uit “vanwege de prachtige vertragingstaktiek van Prinz”. Grootaandeelhouder Flick verkocht zijn belang van 29 procent in 1975 aan Deutsche Bank.