D66-leden kiezen De Graaf, maar Borst toch lijsttrekker

ROTTERDAM, 26 JAN. De leden van D66 hebben fractievoorzitter Th. de Graaf op de eerste plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gezet, maar minister Borst wordt toch lijsttrekker. Dit werd gisteren duidelijk een bijeenkomst met de kandidaten in de Euromast.

Borst is als tweede geëindigd bij de interne verkiezing, waarbij partijleden de volgorde op de lijst konden bepalen. Volgens de partijreglementen kunnen de eerste tien kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap. Negen van hen stellen zich echter niet beschikbaar, omdat zij Borst beter vinden. De 65-jarige minister van Volksgezondheid, die vorig jaar al door Hans van Mierlo werd gepresenteerd als zijn opvolger, is daarmee de enige kandidaat die volgende maand door het partijcongres tot lijsttrekker kan worden gekozen.

De uitslag van de schriftelijke stemming week sterk af van de volgorde die een adviescommissie onder leiding van oud-partijleider Engwirda aan de leden had voorgelegd. Zittende Kamerleden die door de commissie laag of zelfs onverkiesbaar waren gezet, bleken door de leden juist te worden gewaardeerd.

Jonge nieuwkomers die bij de eerste vijftien waren ingeschaald, moeten uiteindelijk genoegen nemen met plaatsen tussen de twintig en de dertig. D66 staat in de peilingen op de helft van de huidige 24 zetels. Staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) heeft zich teruggetrokken nadat hij door de leden niet hoger dan op plaats 18 was gezet.

Borst zei blij te zijn met het vertrouwen dat de leden in De Graaf hebben. “Men steunt niet alleen mij maar de hele partijtop.” De Graaf wees erop dat het bij de stemming niet om de lijsttrekker ging. “Ik heb begrepen dat Borst op de meeste stemformulieren op de eerste plaats stond. Ik had vooral veel tweede en derde plaatsen. Dat verklaart deze uitslag.”

De uitslag van de schriftelijke stemming na vertrek van Tommel: 1 De Graaf, 2 Borst, 3 Van Boxtel, 4 Dittrich, 5 Van Mierlo, 6 Ybema, 7 Ter Veer, 8 Bakker, 9 Schimmel, 10 Scheltema-de Nie, 11 Lambrechts, 12 Hoekema, 13 Giskes, 14 Ravestein (nieuw) 15 Van 't Riet, 16 Augusteijn-Esser, 17 Stefanie van Vliet, 18 Van Walsum, 19 Jorritsma-Van Oosten, 20 Hacquebord, 21 Telleman, 22 Hesseling, 23 Fermina, 24 Van den Bos, 25 Roethof.