Clinton valt terug op naaste adviseurs

WASHINGTON, 26 JAN. Terwijl de grote politieke storm die rond het Witte Huis woedt de toekomst van zijn presidentschap bedreigt, verlaat Clinton zich noodgedwongen op een ongebruikelijk klein kringetje van adviseurs.

Veel politieke raadslieden van de president zijn buitengesloten van het dagelijkse krijgsberaad. De reden daarvoor ligt in de manier waarop de onafhankelijke aanklager opereert. Alle documenten die licht op de zaak kunnen werpen, eist hij per gerechtelijk bevel op, ook persoonlijke aantekeningen van presidentiële medewerkers. En alle mensen binnen en buiten de regering die op de hoogte kunnen zijn van eventuele strafbare feiten, dagvaardt hij. Alleen de persoonlijke advocaten van de president en zijn echtgenote kunnen zich met een beroep op hun verschoningsrecht aan dagvaarding onttrekken.

Om die reden is de voormalige handelsvertegenwoordiger en minister van handel Mickey Kantor door de Clintons te hulp geroepen. Kantor is advocaat en kan dus deelnemen aan de vertrouwelijke besprekingen zonder het risico te lopen dat hij daarover later tegenover aanklager Kenneth Starr opening van zaken moet geven. En anders dan de advocaten die Clinton tot nu toe hebben bijgestaan, heeft Kantor, die in 1992 voorzitter van Clintons verkiezingscampagne was, veel ervaring met politieke strijd en crisis.

Eind vorige week woedde er onder Clintons adviseurs een felle strijd. De advocaten (Robert Bennett en David Kendall) bezworen hem dat hij geen interviews of persconferenties meer moest geven totdat duidelijk zou zijn wat Monica Lewinsky zou gaan zeggen over haar vermeende verhouding met de president. De politieke adviseurs betoogden dat de beschuldigingen schreeuwden om een gedetailleerde, publiekelijke weerlegging. Voorlopig hebben de politieke adviseurs het pleit verloren, wellicht omdat ze niet over alle informatie beschikten. Kantor moet als alwetende supervisor van beide teams gaan fungeren.

Hillary Clinton heeft, zoals al vaker in de carrière van haar man, het voortouw genomen bij zijn verdediging. Toen vooraanstaande medewerkers van de president nog verdoofd waren door de ernst van de beschuldigingen, was zij al bezig om de staf moed in te spreken en de tegenaanval voor te bereiden.

Volgens een peiling van The Washington Post zijn de meeste Amerikanen niet diep geschokt door het jongste seksschandal. Wel vindt ruim zestig procent dat Clinton moet aftreden als hij meineed heeft gepleegd of daartoe heeft aangezet.