'Brent Spar wordt in Noorwegen gesloopt'

ROTTERDAM, 26 JAN. Het olie-opslagplatform Brent Spar van Shell, dat voor anker ligt in een Noorse fjord, zal volgens 'insiders' in Noorwegen worden gesloopt. Dat betekent dat het definitief niet wordt afgezonken in de Atlantische Oceaan.

Dat heeft de Britse krant The Sunday Times gisteren bericht. Zaterdag bracht het Noorse staatsradiostation NRK al het bericht dat de Brent Spar in stukken wordt gesneden. Het sloopmateriaal zou gebruikt worden voor ophoging en versteviging van een nieuwe kade in Stavanger.

Shell maakt donderdag op een persconferentie in Londen bekend welke keuze is gemaakt uit een serie eerder geselecteerde voorstellen van ondernemingen voor het op milieuvriendelijke wijze opruimen van het platform en hergebruik van onderdelen. “Al het andere is pure speculatie”, aldus een woordvoerder van de oliemaatschappij in Rotterdam. Hij onderstreept dat Shell zijn uiteindelijke keuze voor goedkeuring bij de Britse regering zal indienen. In 1995 kreeg de maatschappij toestemming van de toenmalige Conservatieve regering van premier John Major voor het afzinken van de Brent Spar. Tegen die oplossing verzette de Labourpartij, die nu aan het bewind is, zich fel uit overwegingen van bescherming van het zeemilieu.

Het Noorse radiostation NRK en The Sunday Times hebben nu beide gemeld dat Shell een consortium van twee scheepswerven - de Noorse Maritime GMC AS en de Schotse Wood Group Engineering - een contract ter waarde van 21,5 miljoen pond sterling (70,6 miljoen gulden) krijgt om de sloop en opruiming te realiseren. NRK noemde geen bron voor het bericht, maar meldde dat de keuze van Shell “zeker” is. The Sunday Times beroept zich op “insiders”.

Het aanvankelijk plan om het platform af te zinken ontmoette in 1995 felle kritiek van de milieubeweging. Acties van Greenpeace leidden tot verzet van diverse Europese regeringen en een kortstondige boycot van Shell-benzinestations. Shell besloot ijlings het platform dat al onderweg was naar de Atlantische Oceaan terug te slepen en kreeg toestemming van de Noorse regering om het tijdelijk te verankeren in een fjord.