Bomaanslag Tamil Tijgers bij heiligdom

COLOMBO, 26 JAN. Bij een zelfmoordaanslag van de Tamil Tijgers in de historische stad Kandy in Sri Lanka zijn gisteren vijftien mensen om het leven gekomen, onder wie drie leden van het zelfmoordcommando.

De aanslag had plaats in de aanloop naar de verkiezingen in de Tamil-stad Jaffna en de viering van de vijftigste onafhankelijkheidsdag. Het zelfmoordcommando bracht in Kandy, in het midden van het eiland, een vrachtwagen met explosieven tot ontploffing voor de poort van Dalada Maligawa, één van de belangrijkste Boeddha-tempels ter wereld en Sri Lanka's heiligste plaats. Het zeer streng beveiligde Kandy, een voormalige hoofdstad, staat volgende week centraal bij de viering van de onafhankelijkheid van Sri Lanka van Groot-Brittannië.

De regering liet gisteren bij monde van minister van Defensie, Anuruddha Ratwatte, weten dat de festiviteiten bij de herdenking gewoon doorgaan. “Onder geen enkele voorwaarde worden de plannen gewijzigd”, zei Ratwatte direct na de aanslag. Eén van de genodigden is de Britse kroonprins Charles. Hij zou de tempel op 3 februari bezoeken, maar de Sri-Lankese media betwijfelen na de aanslag of de kroonprins nog naar het eiland komt.

De veiligheidsmaatregelen bij belangrijke wegen en gebouwen in Kandy en in de hoofdstad Colombo worden met de dag scherper. Bij de toegangswegen naar beide steden staan op vele plaatsen wegversperringen met militairen die minibusjes en vrachtwagens één voor één controleren.

De vrachtwagen explodeerde voor de ingang van de tempel, die vooral beroemd is om de tand van de Boeddha die er wordt bewaard. Volgens het ministerie van Defensie zijn de toegangspoort, het dak en de muren van de 'Tempel van de Tand' beschadigd geraakt, de Boeddha-relikwieën bleven ongeschonden. De slachtoffers waren burgers die rond zes uur in de ochtend een offer kwamen brengen. Twee van hen werden vanochtend gevonden in het meer dat niet ver van de tempel ligt. Na de aanslag braken hevige rellen uit. Honderden jongeren gooiden stenen naar een hindoetempel en staken een cultureel hindoecentrum in brand. De Singalese meerderheid van de achttien miljoen Sri-Lankezen is overwegend boeddhistisch, de Tamil-minderheid hindoeïstisch.

De bevolking vreest dat Tamil Tijgers de komende dagen meer aanslagen zullen plegen. De Tamil Tijgers, die al vijftien jaar strijden voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland, zijn tegen de lokale verkiezingen die donderdag voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog worden gehouden op het schiereiland Jaffna, in het uiterste noordwesten. Het overwegend door Tamils bewoonde Jaffna werd twee jaar geleden door het regeringsleger veroverd op de Tamil Tijgers.

De Tamil Tijgers verzetten zich tegen de lokale verkiezingen, waarmee de regering van president Chandrika Kumaratunga wil aantonen dat een democratisch bestuur in Jaffna mogelijk is. Vrijdag werden op het eilandje Punkudutivu, vlak voor de kust van Jaffna, acht Tamils van de Democratische Volkspartij van Eelam (EPDP) vermoord door Tamil Tijgers. De EPDP doet mee aan de verkiezingen, ondanks het feit dat twee kandidaten om het leven kwamen bij de aanslag. Verder viel er een onbekend aantal doden bij tal van andere, kleinere incidenten.

Mei vorig jaar begon het leger een grootscheeps offensief dat voor de viering van de onafhankelijkheid moest leiden tot een doorbraak in de noordelijke regio die, afgezien van Jaffna, wordt gecontroleerd door de Tamil Tijgers. Daarbij zijn naar schatting 4.000 militairen, Tamil Tijgers en burgers gedood.