Belgische rechter bestraft Philips

ROTTERDAM, 26 JAN. Philips heeft kleine aandeelhouders van Superclub misleid bij de overname van deze failliete videoketen in 1991. Het elektronicaconcern moet hun een schadevergoeding betalen van 2.280 Belgische frank (ruim 120 gulden) per aandeel.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Mechelen. Philips is, aldus de Belgische rechter, ook een rentevergoeding verschuldigd over dit bedrag. Een woordvoerder van Philips België bevestigt dat het elektronicaconcern in beroep zal gaan tegen het vonnis.

Volgens de Belgische zakenkrant De Financieel Economische Tijd moet Philips de schadevergoeding betalen aan ruim veertig voormalige minderheidsaandeelhouders van Superclub. Philips betaalde hun voor de stukken slechts 220 Belgisch frank (ruim 12 gulden) terwijl grootaandeelhouder en toenmalig directeur Maurits de Prins per aandeel 2.500 frank ontving.

Toen de kleine aandeelhouders hun stukken destijds aan Philips verkochten waren zij van dit verschil niet op de hoogte. De rechtbank oordeelde daarom dat het Nederlandse concern de minderheidsaandeelhouders heeft misleid.

Philips mag van de rechter op de te betalen 2.500 frank de reeds betaalde 220 frank in mindering brengen. Exclusief rente beloopt de schadevergoeding volgens de Philips-woordvoerder zo'n 84 miljoen frank. Dit bedrag kan nog oplopen als andere gedupeerden in de uitspraak aanleiding zien ook naar de rechtbank te stappen.

De videoketen Superclub van De Prins heeft Philips grote verliezen opgeleverd. In november 1996 schikte het concern een rechtszaak die de Belg in de Verenigde Staten tegen Philips had aangespannen voor een bedrag van omstreeks 100 miljoen gulden. Philips heeft Superclub in februari vorig jaar opgedoekt. Ook mede-oprichter John McGowan van Superclub en twee andere aandeelhouders, Catona Investments en Europe Finance & Participations, eisen van Philips een schadevergoeding. McGowan verlangde een bedrag van 1,2 miljard frank, maar die eis wees de rechter af. Over de zaken die zijn aangespannen door Europe Finance en Catona heeft de rechter zich nog niet uitgesproken.