Algerije geteisterd door bomaanslagen

ALGIERS, 26 JAN. Bij een serie aanvallen op dorpen en bomaanslagen in steden zijn de afgelopen vier dagen in Algerije bijna 90 doden gevallen, zo melden kranten in Algiers. Onder de doden zijn 20 slachtoffers van een massamoord in een dorp in de provincie Tiaret, 230 kilometer ten zuidwesten van Algiers. De pers roept de bevolking op tot waakzaamheid voor de Eid al-Fitr, het feest dat het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan markeert. Het einde van de Ramadan - wanneer de nieuwe maan weer wordt gesignaleerd - wordt woensdag verwacht.

De afgelopen week zijn opvallend veel bomaanslagen gepleegd, terwijl ook een aantal bommen tijdig is ontmanteld, onder andere in scholen, moskeeën en in een bus. De aanslagen zijn niet opgeëist, maar zij dragen volgens de media de kenmerken van de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA). De bommen zijn thuis gefabriceerd, en zijn relatief weinig krachtig, maar zij hebben een moordende uitwerking wanneer zij temidden van een menigte tot ontploffing komen.

De autoriteiten hebben inmiddels de veiligheidsmaatregelen verscherpt op trein- en bustations, met name in Algiers, waar voor de Eid al-Fitr extra veel mensen worden verwacht. De hoofdstad is in het bijzonder mikpunt van de GIA, maar haar bommen-offensief treft ook andere steden. De stad Cherchell bij voorbeeld “leeft op het ritme van een psychose van bommen en vals alarm”, schrijft de krant Liberté.

Bij operaties van de veiligheidsdiensten in het hele land, soms gesteund door civiele zelfverdedigingsgroepen, zijn volgens de pers tientallen moslim-extremisten gedood. Ook vielen doden bij botsingen tussen de GIA en aanhangers van het Leger van Islamitische Redding (AIS), dat zelf een staakt-het-vuren met het regime heeft afgekondigd.

Bij het bloedbad dat twee weken geleden door moslim-extremisten in Sidi Hamed, ten zuiden van Algiers, werd aangericht, zijn in totaal 131 doden gevallen, aldus een plaatselijke functionaris die gisteren door de radio werd geciteerd. De media hebben meer dan 400 doden gemeld, maar dat cijfer lijkt waarnemers nu overtrokken. De autoriteiten in Algiers houden het op 103 doden. (AFP, Reuters)