Victor Pasmore overleden

ROTTERDAM, 24 JAN. De Britse beeldend kunstenaar Victor Pasmore is, in zijn woonplaats op Malta, op 89-jarige leeftijd overleden. Pasmore was sinds de jaren veertig een van de leidende figuren van de Britse abstracte schilderkunst. Hij had al een behoorlijke reputatie als figuratieve schilder toen hij halverwege de jaren veertig steeds abstracter begon te schilderen, om in 1947 definitief te kiezen voor abstract. “Ik had een afgrond bereikt, waar ik òf bij vandaan moest gaan, òf overheen moest springen om opnieuw te beginnen”, zei Pasmore later.

Victor Pasmore werd geboren op 3 december 1908 in Chelsham, Surrey. Hij volgde lessen op de Central School of Arts and Crafts in Londen. In 1937 opende hij, samen met de kunstenaars William Coldstream en Claude Rogers zelf een school, de Euston Road School. Studenten en docenten concentreerden zich op landschappen, stadsgezichten en interieurs.

In 1938 kocht Kenneth Clark, de directeur van de National Gallery, een doek van Pasmore. Hij gaf hem genoeg geld om zich helemaal op het schilderen te kunnen concentreren. Pasmore's eerste abstracte werken waren collages. In de vroege jaren vijftig ging hij reliëfs maken. In 1966 verhuisde hij naar Malta waar hij tot zijn dood bleef werken.