Terreurgroep N-Ierland brak bestand

BELFAST, 24 JAN. Een protestantse terreurgroep in Noord-Ierland die zich officieel houdt aan het staakt-het-vuren, heeft gisteren indirect erkend betrokken te zijn geweest bij recente aanslagen tegen katholieken.

In een gefaxte verklaring aan kranten schreef de UFF, de Ulster Freedom Fighters, dat republikeinse agressie een “gepaste militaire reactie” noodzakelijk had gemaakt. “Die reactie is nu ten einde”, aldus de verklaring. Ook schrijft de UFF dat ze de pogingen steunt van de Ulster Democratic Party (UDP), de politieke tak van de UFF die deelneemt aan de vredesonderhandelingen.

Zich houden aan het bestand is een noodzakelijke voorwaarde voor deelname aan de gesprekken. Toen geruchten ontstonden dat de UFF het bestand zou hebben geschonden, werd dan ook van verschillende kanten aangedrongen op het uitsluiten van de UDP van de onderhandelingen. David Adams, leider van de UDP, verklaarde eerder gisteren dat het in niemands belang is om “door te gaan met moorden”. Adams' verzoenende houding was voor gematigde partijen in de vredesonderhandelingen aanleiding om de UDP niet te laten vallen.

Eerder deze week verklaarde het hoofd van de Noord-Ierse politie, Ronnie Flanagan, dat hij zeer sterke aanwijzingen had dat de UFF medeverantwoordelijk was voor aanslagen die op naam stonden van de LVF, de Loyalist Volunteer Force. Leider Billy Wright van deze protestantse splintergroepering, die zich niet aan het bestand houdt, werd op 27 december in de Maze-gevangenis vermoord door leden van een soortgelijke katholieke terreurgroep. Sindsdien zijn zes katholieken en twee protestanten omgekomen bij wraakacties van beide partijen. De laatste aanslag had gisteren plaats, een katholieke man raakte daarbij ernstig gewond.

De Noord-Ierse politie heeft gisteren zeker tien mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de recente aanslagen. In het zuiden van Belfast werden zes mannen gearresteerd, onder wie vier uit Portadown, waar deze zomer nog ernstige rellen uitbraken in verband met de zogeheten Oranjemarsen van de protestanten. (Reuters, AP, AFP)