Shell Oil ziet zwaar weer

NEW YORK, 24 JAN. Shell Oil, de Amerikaanse tak van het Brits/Nederlandse energieconcern, rekent op een zeer moeilijk jaar. Vooral de flink lagere prijzen voor ruwe olie en aardgas, die de cijfers in het vierde kwartaal van 1997 al beïnvloedden, zullen Shell Oil in 1998 parten blijven spelen. Vooral de olieprijs is in deze van groot belang. De gemiddelde verkoopprijs zakte in de laatste drie maanden van vorig jaar met 3,50 dollar (7,00 gulden) in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

President Philip Carroll van Shell Oil kon gisteren wel een verbetering van zowel de olie als gasproductie melden. Bovendien profiteerde de onderneming van hogere marges voor haar raffinageproducten, terwijl ze het eindresultaat ook nog eens mocht opfleuren met boekwinsten op de verkoop van activa.

Dat alles kon echter niet verhinderen dat de nettowinst in de laatste drie maanden van 1997 omlaag ging tot 489 miljoen dollar. De daling kwam uit op 48 miljoen dollar in vergelijking met dezelfde periode van 1996. De omzet zakte van 8,3 milard dollar tot 7,1 miljard dollar.

De gemiddelde olieproductie in Amerika nam in het vierde kwartaal vorig jaar met 13 procent toe tot 51.000 vaten per dag ten opzichte van het laatste kwartaal een jaar eerder. Die verhoging vloeide hoofdzakelijk voort uit de bronnen in de Golf van Mexico. De buitenlandse productie lag daarentegen op een lager niveau door een minder florissante gang van xzekem in Yemen en China.