Russische legerchef erkent neerhalen Boeing

MOSKOU, 24 JAN. De nieuwe commandant van de Russische luchtmacht, Anatoli Kornoekov, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het neerschieten in 1983 van een Koreaans passagiersvliegtuig, waarbij alle 269 inzittenden om het leven kwamen. Het ministerie van Defensie bevestigde gisteren berichten in Russische kranten dat Kornoekov in 1983 commandant was van een geheime luchtmachtbasis op een eilandje ten noorden van Japan.

In die functie gaf hij opdracht het Koreaanse vliegtuig neer te schieten toen het van zijn normale vluchtroute was afgeweken en niet reageerde op waarschuwingsschoten van Russische gevechtsvliegtuigen.

In de Sovjet Unie is jarenlang verondersteld dat het Koreaanse vliegtuig diende om boven het eiland te spioneren, of om dekking te geven aan een Amerikaans spionagevliegtuig. Volgens Korea en de VS was het vliegtuig door slecht weer uit koers geraakt.

Uit een Russisch onderzoek in 1993 is gebleken dat de Koreaanse Boeing 747 ten onrechte was aangezien voor een Amerikaans RC-135 spionagevliegtuig. Dat was ook de conclusie van een onafhankelijk Canadees onderzoek.

In een interview op de Russische tv zei Kornoekov gisteren echter er nog steeds van uit te gaan dat het in werkelijkheid om spionage ging. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat het [binnendringen in het Sovjet luchtruim] zorgvuldig gepland was, met heel duidelijke motieven”.

Zijn toon was alleen wat milder dan toen. De Sovjet-regering zei in 1983 dat het Koreaanse vliegtuig was misbruikt door de Amerikaanse spionagedienst voor “hun smerige doelen”.

Kornoekov gaf gisteren toe dat hij wel eens slecht sliep bij de gedachte aan de onschuldige slachtoffers. Maar hij houdt nog steeds vol dat hij in 1983 een pijnlijke, maar juiste beslissing heeft genomen.

Het is niet voor het eertst dat Kornoekov in opspraak is. In 1976 was hij betrokken bij een pijnlijk incident voor de Sovjet defensie. In dat jaar vluchtte een Russische piloot naar Japan met een MiG-25, op dat moment het meest geavanceerde vliegtuig van de Russische luchtmacht. Als gevolg van het incident werden een groot aantal militairen ontslagen. Maar Kornoekov, als commandant van de basis waarvan de piloot vertrok de eerst verantwoordelijke, mocht blijven zitten.

Ook nu neemt het ministerie van Defensie zijn nieuwe luchtmacht chef - hij werd deze week door president Jeltsin benoemd - in bescherming. “Hij voerde slechts orders uit”, zei minister van Defensie Igor Sergejev gisteren. (AP)