Ritsma vertrekt vroeg en laat kopie van zichzelf achter

AMSTERDAM, 24 JAN. Rintje Ritsma vertrok gisteravond als eerste Nederlandse schaatser naar Japan, maar was wel zo vriendelijk om voor de thuisblijvers een kopie van zichzelf achter te laten. Een paar uur voordat hij met vlucht JL 412 met zijn coach Wopke de Vegt en chef de mission Ard Schenk de lucht inging om zich ter plekke voor te bereiden op de Olympische Spelen, onthulde de Friese kampioen in een hotel bij Schiphol zijn wassenbeeld. Zelden was de gelijkenis tussen echt en namaak zo groot.

“Het was wel apart”, zegt kapper Dick van Dijk uit Lemmer, die onlangs een hoofd zonder lichaam voor zich kreeg. Na een half jaar was het wassenbeeld van Ritsma af, alleen het echte haar op het nephoofd moest nog worden geknipt. En wie kon dat beter dan Ritsma's eigen kapper, in zijn eigen woonplaats.

“Het voelde ook niet natuurlijk aan”, herinnert Van Dijk zich. Hij maakt een vergelijking met de pruiken die hij ooit op de kappersschool bewerkte. “Toen Rintje's zus kwam kijken en alleen dat hoofd zag, slaakte ze wel een gilletje.” Het knippen en in model brengen ging sneller dan het implanteren van het echte haar, afkomstig van een haarbank. Een werkneemster in de studio van Madame Tussaud in Londen is daar zes weken zoet mee geweest.

Al had de schaatser zelf het resultaat vooraf kunnen aanschouwen, hij vond het maar raar om zichzelf in de ogen te kijken. “Ja, het is zeker eng.” De Britse beeldhouwers Steve Swales en Cathy Boucher hadden volgens Ritsma “een perfect stukje werk geleverd”. Nee, dat er aan de vooravond van de Olympische Spelen in Nagano een wassenbeeld van hem werd opgeleverd, legt geen extra druk op hem, verzekerde hij.

Het kunstwerk - met een in polyester uitgevoerde body, een hoofd van was en echte haren daar bovenop - is vandaag voor het eerst te zien bij Madame Tussaud in Amsterdam. Olympisch kampioene Yvonne van Gennip was de laatste schaatser die in het museum te zien was. Directeur Kees Klesman kon zich niet herinneren of er ooit wassenbeelden van Kees Verkerk en Ard Schenk hebben gestaan.

Een half jaar geleden werd tijdens een trainingskamp in Schoorl bij Ritsma de maat genomen. Met tweehonderd foto's vormden die gegevens de basis voor een eerste model van klei, dat een paar maanden later in Nederland in het bijzijn van de schaatser werd vervolmaakt. In Londen, waar Madame Tussaud haar hoofdkwartier heeft, kwam het wassenbeeld tot stand. Het blauwe schaatspak van Ritsma's eigen privé-team eromheen, klapschaatsen van Weesper makelij eronder en daar stond de nieuwe Europese kampioen.

Ritsma legde gisteren uit waarom hij nu al afreisde. “Beter vijf dagen te vroeg in Japan, dan een dag te laat”, zei hij. De Olympische Spelen beginnen over precies twee weken, op zaterdag 7 februari. Een dag later rijdt Ritsma zijn eerste van drie afstanden, de 5.000 meter. Later in de week start hij op de 1.500 en de 10.000 meter.

De overige leden van de nu 23 leden tellende Nederlandse olympische ploeg vertrekken vanaf zondag naar Japan. Zo is het morgenavond de beurt aan de andere allrounders. Chef de mission Ard Schenk wacht in Japan zijn pupillen op.