Nog 20.000 gebruikers; PTT stopt met netwerk Greenpoint

ROTTERDAM, 24 JAN. PTT Telecom stopt met Greenpoint, een beperkte vorm van mobiele telefonie waarvan nog omstreeks 20.000 mensen gebruik maken. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren desgevraagd bevestigd.

Volgens PTT Telecom telde Greenpoint op zijn top in 1996 een kleine 60.000 gebruikers. In de afgelopen jaren zijn er daarvan 35.000 overgestapt naar een GSM-abonnement. Ook de 20.000 overgebleven gebruikers krijgen begin februari een brief waarin hen wordt aangeboden de overstap naar GSM te maken.

PTT Telecom lanceerde Greenpoint in het voorjaar van 1992. Gemeten over de afgelopen vijf jaar heeft PTT Telecom naar eigen zeggen quitte gespeeld met het netwerk.

Gebruikers van Greenpoint konden bellen vanaf omstreeks 5.000 basisstations op openbare plaatsen (bezinestations, stations, McDonald's). De basisstations gaan op 1 januari 1999 uit de lucht.

Voor Greenpoint werd aanvankelijk een zaktelefoon op de markt gebracht onder de naam 'Kermit', maar begin 1994 besloot PTT Telecom de levering van de Kermit te staken. Gebruikers associeerden de naam 'Kermit' te veel met een de gelijknamige kikker en kinderachtigheid.

Sindsdien is de Greenhopper op de markt, een toestel dat nu 299 gulden kost. De kostprijs voor een abonnement bedroeg tien gulden per maand. Bij de Greenhopper kon een thuisstation (kosten nu: 595 gulden) worden geleverd. Zo kon de Greenhopper gebruikt worden als draagbare telefoon in huis. Deze toepassing blijft mogelijk, ook nadat het netwerk van 5.000 openbare basisstations uit de lucht is gehaald.

In Duitsland en Engeland zijn al eerder netwerken opgedoekt die gebruik maakten van de zogeheten CT2 technologie die ook voor Greenpoint werd toegepast. CT2 heeft als standaard voor draadloze telefonie in en om gebouwen intussen een opvolger in de vorm van de nieuwe standaard Dect.

Volgens de woordvoerder is Greenpoint achterhaald. “Er is een beter en wat betreft prijsstelling aantrekkelijk alternatief”, zegt hij. Hij doelt op GSM, een digitaal netwerk waarmee de gebruiker in bijna heel Nederland kan bellen.

Het gebruik van mobiele telefonie in Nederland groeit snel. PTT Telecom heeft naar eigen zeggen meer dan 1,2 miljoen gebruikers voor GSM.

Libertel claimt er nog eens bijna 550.000. Daarnaast zijn er in Nederland nog omstreeks 250.000 gebruikers van het analoge zogenoemde NMT-netwerk.